tiistai 9. kesäkuuta 2015

Uusin Tyynenmeren saari haastaa uskon vuosimiljooniin – muodostui liian nopeastiHunga Tonga-Hunga Haʻapai. Kuva: Jesse Allen, NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS ja U.S./Japan ASTER Science Team.
Joel Kontinen

Turistioppaat viihdyttävät meitä monesti tarinoilla vuosimiljoonista etenkin silloin, kun he kertovat saarien ja vuorien synnystä. Oppikirjat ja museot harrastavat samanlaista satuilua.

Kaikkialla se ei onnistu:

· Surtsey nousi merestä liian nopeasti. Vuonna 1963 muodostuneella saarella on syviä kanjoneita ja muita muodostelmia, joita moni voisi pitää satojentuhansien tai miljoonien vuosien ikäisinä.

· Vuonna 1943 Paricutin-niminen tulivuori syntyi liki hetkessä meksikolaisen viljelijän peltoon, ja jo vuoden kuluttua se kohosi 336 metriä ympäröivää ylätasankoa korkeammaksi.

· 1980-luvun alussa Mount St. Helensin purkaus synnytti 200 metriä kalliokerrostumia ja syvän kanjonin muutamassa tunnissa.

· Joulukuussa 2014 Hunga Tonga-Hunga Haʻapain alkoi tuprutella magmaa ja tuhkaa taivaan tuuliin. Kun tulivuori rauhoittui tammikuun lopussa, Tongan saarivaltio oli saanut yhden lisäsaaren, jonka huippu kohosi 120 metriin meren pinnasta.

Geologiset muodostelmat voivat toisinaan syntyä miltei silmänräpäyksessä. Vuosimiljoonia ei välttämättä tarvita.

Lähde:

Robinson, Phil. 2015. New South Pacific island shows fast-forming geology. Creation.com (9.6.).