perjantai 8. tammikuuta 2016

Vedenpaisumuksen todisteita Madagaskarilla? Megastunamin jälkiä sisämaassa

Landsat-satelliitin ottama kuva Madagaskarin erikoisista muodostelmista. NASA.Joel Kontinen

Nooan ajan vedenpaisumus jätti jälkiä kaikkialle maailmaan. Toisin kuin monet kuvittelevat, se ei ollut paikallinen Mesopotamian alueen tulva vaan se peitti alleen koko muinaisen maailman.

National Geographic raportoi joulun alla Madagaskarin erikoisista muodostelmista. Viiden kilometrin päässä rannasta kallio kohoaa liki pystysuoraan 200 metriä.

Geologi Dallas Abbott (Columbia University Lamont-Doherty Earth Observatory) kollegoineen on kymmenisen vuoden ajan yrittänyt saada tiedeyhteisön uskomaan, että avaruudesta singahti asteroidi tai muu jättimäinen kivi, joka synnytti tuhoisan megatsunamin Itä-Afrikan rannikolle.

Abbott arvelee tsunamin tehneen tuhojaan 10 000 vuotta sitten. Hänen mukaansa hyökyaallot saattoivat kohota jopa 90-metrisiksi.

Hän saattaa hyvinkin olla oikeilla jäljillä, joskin vedenpaisumuksesta on kulunut vasta noin 4 500 vuotta.

Eläinten joukkohaudat, merieläinten fossiilit kuivalla maalla ja monet geologiset muodostelmat myös puhuvat vedenpaisumuksen puolesta.

Jos haluat tietää, miten vedenpaisumuksen jäljet näkyvät Australiassa, tutustu kirjaani Kenguruja, kakaduja ja eläviä fossiileja.

Voit tilata kirjan suoraan kustantajalta.

Lähde:

Casey, Michael. 2015. Scientists Debate Evidence of Ancient Megatsunami. National Geographic (22.12.).