lauantai 2. tammikuuta 2016

Uusin elävä fossiili Eokinorhynchus rarus eli jo kambrikaudella ”530 miljoonaa vuotta” sittenKambrikauden okapäämadon nykysukulainen näyttää tältä. Kuva: Hiroshi Yamasaki & Shinta Fujimoto, Creative Commons (CC BY 3.0).

Joel Kontinen

Vuonna 2013 tutkijat löysivät kahden millimetrin pituisen okapäämadon fossiilin Etelä-Kiinasta. Sittemmin he ovat kaivaneet niitä enemmänkin esiin. Äskettäin he julkaisivat löydöksensä Scientific Reports -lehdessä.

He antoivat madolle nimen Eokinorhynchus rarus eli harvinainen muinainen mutalohikäärme. Sen uskotaan eläneen kambrikaudella noin ”530 miljoonaa vuotta” sitten.

Eokinorhynchus muistuttaa suuresti aikamme okapäämatoja. Vaikka se oli pikkuruinen – vain puolet riisinjyvän pituudesta – se oli kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Se pystyi oletettavasti nielemään ja sulattamaan ruokansa, tarkkailemaan ympäristöään ja liikkumaan.

Löytö lisää evolutionistin tuskaa. Kambrikausi oli jo ennestään painajainen. Evoluutio ei siis ”530 miljoonassa vuodessa” ole kyennyt muuttamaan matoa nimeksikään.

Elävät fossiilit muistuttavat meitä siitä, että kehitysoppi kaipaa jo saattohoitoa.

Lähde:

Virginia Tech. 2015. 530-million-year-old fossils of ancient, microscopic worms discovered. ScienceDaily (10.12.).