keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Puilla on oma suojattu Internet

Puilla on oma Internetiä muistuttava tietojenjakojärjestelmä.
Joel Kontinen

Kasvikunta on täynnä älykkäitä ratkaisuja. Puissa on huipputeknologiaa, esimerkiksi painovoimaa uhmaava nesteenjakeluverkosto ja uusiutuvia aurinkokennoja.

Syksyisin kasvit kierrättävät ravinteita.

Helmikuussa Current Biology -lehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että kasveilla on oma sähköposti, joka välittää viestejä lehdiltä juurille.

Nyt näyttää siltä, että puilla on sähköpostin lisäksi myös Internet. Ainakin Brian Owens kutsuu tätä puiden välistä viestintää wood wide webiksi, josta tulee tuttu kirjainyhdistelmä www. Äskettäin Sciencessä julkaistu tutkimus osoittaa, että puut eivät yksinomaan kilpaile keskenään, vaan myös eri lajit tekevät yhteistyötä ja jakavat informaatiota ja ravinteita keskenään.

Kasvitieteilijät ovat jo pitkään tienneet sienten ja kasvien juurten symbioosista, mutta nyt kävi ilmi, että yhteistyö on paljon mittavampaa.

Baselin yliopiston tutkijat huomasivat, että satunnaisen juuren hiilestä 40 prosenttia on peräisin naapuripuusta. He päättelevät tästä, että hehtaarin alueella puut jakavat 280 kiloa hiiltä vuodessa, oletettavasti sienten avulla.

Mitä enemmän tiedämme kasvikunnasta, sitä vähemmän darvinistista eloonjäämistaistelua se muistuttaa – ja sitä enemmän älykkäästi suunniteltua yhteiseloa.

Kasvit viestivät, lähettävät signaaleja ja jakavat informaatiota. Ne voivat olla häkellyttävän kauniita ja toisinaan jopa ovelia.Lähde:

Owens, Brian. 2016. Trees share vital goodies through a secret underground network. New Scientist (14.4.).