maanantai 4. huhtikuuta 2016

Zikavirus – kaunis mutta petollinen

Kaunis mutta petollinen. Zikavirus näyttää tältä. Kuva: Manuel Almagro Rivas, Creative Commons (CC BY-SA 4.0).

Joel Kontinen

Kaksi tutkimusryhmää on äskettäin mallintanut zikaviruksen. Sekä Visual Science että RCSB Protein Data B julkaisivat oman mallinsa tästä vauvoissa mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä aiheuttavasta kiusankappaleesta.

Ebolan tavoin myös zikavirus kertoo meille, että emme enää elä alun täydellisessä maailmassa.

Mutta siitä huolimatta voimme nähdä kaiken Suunnittelijan työn jälkiä maailmassa. Se ilmenee kauneutena, informaationa ja matematiikkana, jota luomakunta on tulvillaan.

Myös zikavirus on yllättävän kaunis.

Kauneus liittyy läheisesti lukuun 1,618, joka kuvaa kultaista leikkausta. Jos jaamme janan kahteen osaan siten, että lyhyemmän osan suhde pidempään osaan on sama kuin pidemmän osan suhde koko janaan, saamme tämän luvun. Sitä kuvaillaan kreikan kielen symbolilla Φ (fii).

Kultainen leikkaus näkyy esimerkiksi männynkävyssä, sudenkorennon siivissä, auringonkukan terälehdessä, kierteisgalakseissa, aurinkokuntamme planeettojen etäisyyksissä, kudun sarvien muodossa, elefanttien syöksyhampaiden kaarevuudessa, helmiveneiden ja ammoniittien kuoren muodossa, merisiilissä, DNA:n rakenteessa ja alkuaineiden jaksollisessa järjestelmässä.

Kultainen leikkaus voidaan matemaattisesti ilmaista likimain myös Fibonaccin lukujonona, jossa jokainen uusi luku on aina kahden edellisen summa, esimerkiksi 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 eli

Fn = F n-1 + F n-2.

"Kaiken Hän on tehnyt kauniisti aikanaan", sanotaan Saarnaajan kirjassa.


Lähteet:

Ceurstemont, Sandrine 2016. This is what the Zika virus looks like close up – probably. New Scientist (30.3.).

Sironi, D. et al. 2016. The cryo-EM structure of Zika Virus. RCSB Protein Data Bank (30.3.).