sunnuntai 12. toukokuuta 2019

Lasarus ilmiö: sukuputtoon kuollut lintu nousi kuolleista autiolla saarella

Image courtesy of the by Independent Digital News & Media Limited.
Joel Kontinen

Tarkoittaako evoluutio sitä, että linnut vain kasvavat ja muuttuvat?

Ei. Nyt on havaittu pieni erehdys tässä. On tapahtunut varsinainen lasarus-ilmiö.

Lasarus-ilmiö havaitaan, kun pitkään kateissa ollut eläin, vaikkapa varsieväkala, tulee esille pitkän hiljaiselo jälkeen. Miltei kaikki evoluution nykyhavainnot perustuvat tähän, esimerkiksi Wollemia nobili, jonka piti kuolla dinosauruksien aikana.

Aiemmin sukupuuttoon kuollut lintu kehittyi uudelleen, näin tiedemiehet ovat kertoneet.

Intian valtameren viimeinen selviytymätön lintulaji, joka on Aldabran raute, on itse asiassa ollut jo ennen, tutkimuksessa todettiin. Se palasi läpi iteratiivisen kehityksen prosessin, joka esiintyi kahdesti.

Tohtori Julian Hume ja hänen tiiminsä luonnontieteellisestä museosta löysivät lintujen fossiileja, jotka ajoitettiin 136 000 vuotta vanhoiksi. Ja sitten 118 000 vuoden ikäisiksi.
.
Tämä tarkoittaa sitä, että kun lintu oli kuollut sukupuuttoon, kesti vain 20 000 vuotta, jotta Aldabran raute kehittyisi uudelleen lentokykyiseksi ja sitten lentokyvyttömäksi Aldabra-rauteeksi. Sen epäillään menettäneen lentokykynsä, koska autiolla saarella ei ollut petoja.

Tämä on yksi nopeimmin tunnetuista tapauksista, kun lintu menettää lentokykynsä.

"Ei ole olemassa muuta vastaavaa tapausta.” sanoo Hume, "jossa näin nopeasti samasta lintulajista tulee lentokyvytön kahdesti."

Lähde:

Bird that went extinct comes 'back from the dead' BBC news. (10. 5).