perjantai 27. joulukuuta 2019

ISIS teloittaa nigerialaisia kristittyjä

Kuva. U.S. Army, Public Domain.Joel Kontinen

ISIS sanoi, että kristittyjen kuolema oli osa sen äskettäin julistettua kampanjaa kostaa johtajansa Abu Bakr al-Baghdadin kuolema, jonka Yhdysvallat tappoi Syyriassa lokakuussa suoritetun hyökkäyksen aikana.

Uhreista, jotka olivat kaikki miehiä, ei annettu yksityiskohtia, mutta ISIS sanoo, että heidät vangittiin viime viikkoina Nigerian koillisosassa Bornon osavaltiossa.

Video julkaistiin 26. joulukuuta, ja analyytikot sanovat, että sen oli selvästi ajoitettu joulun ajaksi.

Nigerian hallitus ei ole vielä kommentoinut videota, eikä mikään avustajavirastoista, joiden henkilöstöä pidetään "Islamin valtion Länsi-Afrikan maakunnassa" (Iswap).

Yksi keskellä oleva vanki ammutaan, kun taas muut 10 työnnetään maahan ja heiltä katkaistaan pää.

"Tapoimme heidät kostoksi johtajamme Abu Bakr al-Baghdadin ja [Isiksen edustaja] Abul-Hasan al-Muhajirin, tappamisesta", sanoi ryhmän mediayksikön jäsen. Näin kertoi Ahmad Salkidan, joka lähetti tämän videon.

Yksi Nigerian islamistiryhmän Boko Haramin haara hajosi vuonna 2016 ja taistelee nyt Iswapen lipun alla.

Aiemmin tässä kuussa ryhmä ilmoitti tappaneensa neljä avustustyöntekijää, jotka se sieppasi Koillis-Nigeriassa.

Viime vuonna Iswap tappoi kaksi kätilöä, jotka se oli aiemmin ottanut panttivangiksi.

Se toimii myös naapurimaissa, kuten Burkina Fasossa, Kamerunissa, Tšadissa, Nigerissä ja Malissa.

Video korostaa jälleen Iswaven raakaa taktiikkaa.

Tämän videon tarkoitus on lisätä jännitteitä kristittyjen ja muslimien välillä Nigeriassa sekä painostaa hallitusta vastaamaan heidän vaatimuksiinsa, sanoo turvallisuusanalyytikko Kabiru Adamu.

Iswap on käyttänyt panttivankien ottamista neuvotteluvälineenä - joko lunastukseen tai vastineeksi pidätetyille jäsenilleen, vaikka viranomaiset eivät ole koskaan vahvistaneet vangin vaihtoa.

Militanttiryhmä on aiemmin tappanut useita panttivankeja, mukaan lukien turvallisuusjoukkojen jäseniä ja avustustyöntekijöitä, mutta tämä on suurin kerralla tapettu ryhmä.

Ei ole selvää, kuinka monta vangittua Iswapilla tällä hetkellä on Nigeriassa, mutta niitä uskotaan olevan kymmeniä - lähinnä turvallisuusjoukkoja, avustustyöntekijöitä ja niitä, joiden katsotaan olevan yhteydessä hallintoelimiin.


Lähde.

Islamic State in Nigeria 'beheads Christian hostages' BBC NEWS (27.12.).