maanantai 22. huhtikuuta 2019

Kristityt kärsivät Sri Lankassa

Kuva: Greudin, Public domain.Joel Kontinen

BBC:n Azzam Ameen, joka raportoi Colombossa, sanoo, että viranomaisten mukaan pommitusten uskotaan olevan osa "radikaalia ääri-islamistista ryhmää". Ainakin yksi pommittajista oli muslimi.

Brittilehden mukaan Sri Lankan poliisi pidätti seitsemän terrorismista epäiltyä kymmenen päivää ennen, kuin äärimuslimiliikkeiden itsemurhapommittajat tappoivat 359 henkilöä.

Kristityt ja muslimit eivät uskoo samaan Jumalaan.

Kristityt joutuvat kärsimään monissa maissa. Pakistanin korkein oikeus on vapauttanut Asian Bibin kuolemantuomista, mutta Iran pitää pastori Youssef Nadarkhania edelleen vankilassa ilman pätevää syytä, ja Thaimaa on sulkenut satoja kristittyjä turvapaikanhakijoita telkien taakse.

Sri Lanka kärsi Tamilitiikereiden väkivallasta aina vuoteen 2007 asti, mutta nyt organisoitu operaatio ei kuitenkaan näytä heidän teoiltaan.

Hindut ja muslimit muodostavat 12,6% ja 9,7% väestöstä. Vuoden 2012 väestönlaskennan mukaan Sri Lankassa on myös noin 1,5 miljoonaa kristittyä. Suurin osa heistä on roomalaiskatolisia.

Vaikka suuri osa kuolleesta 290:stä oli srilankalaisia, joukkoon sopi myös ulkomaalaisia – ainakin kahdeksan brittiläistä, kolme Tanskan kansalaista, yksi Portugalin kansalainen ja kuusi Intian kansalaista, kaksi insinööriä Turkista, China Dailyn mukaan kaksi kiinalaista kansalaista, kaksi australialaista, yksi Alankomaista ja japanilaisen median mukaan yksi henkilö Japanista.

Nyt on käynyt ilmi, että srilankalaiset ovat tehneet ratsioita islamilaisille alueelle, jotka mainostivat itseään ISIksen käyttämistä lipuista ja että kuolonuhreja oli noin 250.


Lähde:

Sri Lanka attacks: Death toll soars to 290 after bombings hit churches and hotels. BBC News (22.4.).