torstai 18. huhtikuuta 2019

Maan kaltainen planeetta löytyi

Kuva: Robin Dienel, the Carnegie Institution for Science.
Joel Kontinen

Maan kaltainen eksoplaneetta ei välttämättä tarkoita Maan kaltaista.

NASA’n uusi Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) on NASA'n eksoplaneettoja tutkiva avaruusteleskooppi. Se on ollut töissä alle vuoden ajan, mutta se on jo tehnyt vaikuttavia löydöksiä.

Maan kokoinen planeetta on nimeltään HD 21749c. Sen arvioidaan olevan noin 89% Maan koosta. Se kiertää tähteä, joka on suunnilleen 70% Auringon koosta. Kuitenkin ne muistuttavat hyvin vähän Maata ja Aurinkoa. Löytö kuvataan yksityiskohtaisesti uudessa Astrophysical Journal Letters -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Planeetta ja sen tähti eivät ole kovin kaukana. HD 21749:n uskotaan olevan vain noin 53 valovuoden päässä, mikä tarkoittaa sitä, että niitä voidaan tutkia entistä yksityiskohtaisemmin.

HD 21749c ei ole sellainen paikka, josta olisimme koskaan odottaneet löytävämme elämää sellaisenaan, joten avaruuden elämän metsästäjät joutuvat etsimään muualta – – paitsi silloin, kun niitä ei ole, niin kuin Hrvardin astrofysiikko sanoo ja myös NASAn tutkimus sanoo.

Kaikki siniset eksoplaneetat eivät ole elinkelpoisia.

Mutta minkä tahansa planeetan löytäminen aurinkokuntamme ulkopuolelta on edelleen kiistatta mielenkiintoista.

Lähde:

Wehner, Mike. 2019. NASA’s TESS exoplanet hunter found its first Earth-size planet, but you wouldn’t want to visit. msm. (17.4.).