lauantai 6. huhtikuuta 2019

Nelisormimangusti, maailman sosiaalisin eläin

Nelisormimangusti tehtävässä, ryhmän henkivartijana.
Joel Kontinen

Nelisormimangusti (Suricata suricatta) asustaa Etelä-Afrikan alueen aavikoilla ja pensasaroilla esimerkiksi Botswanassa, Angolassa, Namibiassa ja Etelä-Afrikassa.

Nelisormimangusti voi elää 10 -15 vuotta, vankeudessa jopa yli 20 vuotta. Ne ovat hyvin sosiaalisia eläimiä ja elävät yli parinkymmenen ryhmässä. Jokaisella on tietty tehtävä. Koiraat painavat keskimäärin 731 grammaa ja naaraan paino on osapuilleen 720 grammaa. Sillä on pitkä ohut vartalo ja raajat. Kehon pituus on 25 - 35 cm ja. Niiden häntä ei ole huokoinen kuin muilla mongoosilajeilla, mutta se on melko pitkä ja ohut. Hännän pituus 17 - 25 cm.

Evolutionistit eivät tiedä, mistä nelisormimangusti on kotoisin. Evoluutiotutkijat väittävät, että tämä nelisormimangustien yhteiskunta kehittyi pitkään. Mutta kaikkien osien on oltava paikallaan samaan aikaan, jotta ne säilyisivät hengissä. Petoeläimet voittavat mentoreita ilman henkivartijoita, kun taas mentoreilla ilman valvojia ei olisi tietoa siirrettäväksi seuraavalle sukupolvelle.

Yleensä koiraat vartioivat noin 1 tunnin ajan kerrallaan. Henkivartijalla on jokaiselle pedolle erilainen varoitusääni. Mangusti voi varoittaa jopa tuhannen metrin korkeudella lentävästä haukasta.

Lähde:

Meerkat.