torstai 2. tammikuuta 2020

85 orgaanisten aineiden jäännöstä fossiileissa

Pehmeitä kudoksia. Fair use dialogue.
Joel Kontinen

Uusi tutkimus, joka julkaistiin Expert Review of Proteomics -lehdessä, sisältää yhteenvedon 85 fossiilisten orgaanisten jäännösten raportista. Jotkut osat kuvaavat kokonaisia kudoksia, kuten verisuonia, kuivattua, mutta ehjää ihoa, ja sidekudoksia fossiileissa tai niiden sisällä, kuten dinosaurusluita. Muut raportit kuvaavat kokonaisia soluja, kuten punasoluja ja luusoluja. Muut raportin osat kuvaavat eläimille (ei mikrobeille) ominaisia biokemikaaleja, mukaan lukien proteiinit, kollageeni, elastiini, munanvalkuanen ja keratiini. Kaikki nämä tutkimuksen osat paljastivat kolme suuntausta, jotka edellyttävät laajaa harkintaa fossiilien valta-ajalle.

Ensimmäinen suuntaus kuvaa orgaanisen materiaalin monimuotoisuutta fossiilityypeissä. 1960-luvulta lähtien tutkijat ovat raportoineet siitä, mikä näyttää olevan alkuperäistä biologista materiaalia monissa fossiileissa, joiden väitetään olevan miljoonia vuosia vanhoja. Näitä biologisia jäännöksiä esiintyy dinosaurus-, lintu-, nisäkäs-, kasvi-, matelija-, sammakkoeläin-, simpukka-, hyönteis- ja muissa niveljalkaisissa, sienissä ja matofossiileissa.

Toinen suuntaus on maantiede. Tutkimuksen kirjoittajat totesivat fossiileissa olevien biomateriaalien määrän kattavan suurimman osan maapallosta. Jotkut tutkijat jopa kuvailivat tuloksia merenalan fossiileista. Kirjallisuus kuvaa näitä jäänteitä fossiileissa Pohjois-Amerikasta, Etelä-Amerikasta, muutama Afrikasta, Euroopasta (mukaan lukien Belgia, Iso-Britannia ja Espanja) ja Aasiasta (mukana Intia ja Kiina). Toistaiseksi vain Etelämantereelta ja Australiasta puuttuu raikkaan näköisiä fossiileja.

Puukannan fossiilista löydetyt aminohapot saattavat lisätä Etelämantereen luetteloon, jos se julkaistaan teknisesti. Australian sisällyttäminen voi olla vain tutkimuksen ajan ja vaivan asia. Siksi tämä toinen suuntaus havaitsee, että fossiiliset biomateriaalit ulottuvat ympäri maailmaa. Eikö globaalien vaikutusten pitäisi vaatia globaalia syytä?

Kolmanneksi tutkimuksen kirjoittajat totesivat laajan geologian. Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana sadat fossiiliasiantuntijat ovat löytäneet näytteitä, jotka ilmeisesti sisältävät alkuperäisiä biomateriaaleja suurimmasta osasta kymmentä ikonista geologista järjestelmää. Tutkijat keräsivät paljon löytöjä liitukerroksen kerroksista ja joitain raportteja jurassicista, triaskaudelta, Pennsylvaniakaudelta, Siluriasta ja kambrikaudelta. Yllättävimmät proteiinijäämät löytyivät kambrikauden alapuolella olevista kerroksista. Nämä alhaisimmat kerrokset kantavat ikäluokituksia, jotka ovat huomattavasti yli 500 miljoonaa vuotta vanhoja" - selvä epäsuhta odotetuissa proteiinikemikaalien elinkaarissa.

Tarkasteluasiakirjassa todettiin, että proteiinien kaltaiset biomateriaalit hajoavat aina ajan myötä, ja kokeet osoittavat, että vaikka jotkut saattavat kestää tuhansia vuosia, mikään ei kestä miljoonia. Tutkimuksen kirjoittajien oli siis tunnustettava naurettavan suuri ero kokeellisten odotusten ja todellisten fossiilisten löytöjen sekä niille perinteisten päivämäärien välillä. Biomateriaalien säilyttäminen ei näytä välittävän olentolajeista, maanosista tai edes kivikerroksista. Orgaaniset jäännökset voivat esiintyä fossiileja löydettävissä. Loppujen lopuksi lukijoille jätetään mahdollisuus löytää omat tapansa selittää nämä kolme suuntausta 85 tieteellisestä raportista.

LÄHDE;

Staff writer, 2019. Eighty-Five Reports of Biological Remnants in Fossils. Acts and Facts
(31.12.)