maanantai 31. elokuuta 2020

Eksoplaneetat - uusia tuulia

 

Kuva: Arik Roper, fair use doctrine.


Joel Kontinen

Tähtitieteilijät laajentavat asumiskelpoisten  eksoplaneettojen määritelmää – eräät niistä vaeltavat yksin kosmoksessa, ja lisäksi tatooineihin, jotka kiertävät kahta aurinkoa. Tämä on George Lucasin luomassa Tähtien sota elokuvasarjassa oletettu aurinko.

Pimeässä ja näennäisesti karussa maailmankaikkeudessa vaaleansininen pisteemme on toivon majakka siitä, että elämä on mahdollista. Elämän ylläpitoon vaikuttavien tekijöiden yhtymäkohta on hämmästyttävä: alkaen maapallon kallioisesta kuoresta, joka on jaettu tektonisiin levyihin, jotka auttavat ylläpitämään hengittävää ilmakehää päästämällä ja vangitsemalla kaasuja, sen etäisyydelle auringosta. 

Maa kiertää kultakutrialueen sisäreunalla, jota kutsutaan asuttavaksi alueeksi: kapea rengas, joka ei ole liian kuuma eikä liian kylmä nestemäisen veden olemassaolon mahdollistamiseksi. Jokainen elämä, jonka tiedämme, bakteerista sinivalaaseen, tarvitsee vettä selviytyäkseen.

Ison kuun olemassaolo tuo Maan elämän etsijöiden suosioon.

Tämän vuoksi ei ole mikään yllätys, että pyrkimys löytää elämää muualta on keskittyneet maailmamme kaltaisen hiileen perustuvan planeetan löytämiseen. Turhauttavasti näitä näyttää olevan vähän ja kaukana.

Tuhansista tähän mennessä löydetyistä eksoplaneetoista vain kourallisella uskotaan olevan  samanlaisia olosuhteita kuin meillä. Suurin osa kiertää joko  paahtavan lähellä isäntähtiään tai  pitää pakkasetäisyyden.

Toiset liikkuvat silmukoina kahden tähden ympärillä, kiertävät kauan kuolleita aurinkoja tai vaeltavat yksin kosmoksessa ilman tähtien lämpöä. Elämää tällaisilla planeetoilla olisi kerran pidetty mahdottomina - mutta evolutionistien mielestä tämä näkemys muuttuu.

Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että nämä oudot ja upeat maailmat voisivat kuitenkin ylläpitää elämää. Evolutionistit haluaisivat lähteä uskomattomalle matkalle tähtiin.

New Scientist  ei halua tuoda Jumalaa mukaan, joten sekaannus jatkuu.

Lähde:

Stuart, Colin. 2020. Strange worlds unlike Earth may be our best bet to find alien lifeNew Scientist 26.8.