perjantai 18. syyskuuta 2020

Hämähäkki ja muurahainen inspiroivat uppoamattoman aluksen

 


Kuva: Hakan Soderholm, Alamy Stock Photo, Fair use doctrine..  

Joel Kontinen

Voitteko kuvitella pystyvänne luomaan ”uppoamattoman aluksen? Laiva, joka kelluu edelleen puhkaisun jälkeen? Elektroniset valvontalaitteet, jotka voivat selviytyä kauan merivedessä? ”

Nämä ovat Rochesterin yliopiston tutkimusryhmän perimmäiset tavoitteet, kun he ovat luoneet uuden superhydrofobisen (vettä hylkivän) metallirakenteen.

Muurahaiset eivät uppoa, vaikka niitä painetaan veteen kepillä, koska ilma on loukussa niiden hydrofobisten (vettä hylkivien) kehon pintojen välillä, ja ne vangitsevat ilman suljetulle alueelle superhydrofobisten ruumiidensa avulla, joten vaikka ilma olisi veden alla, se ei voi paeta.

Tutkimusryhmän suunnittelua inspiroi kaksi pientä olentoa. Yksi oli Vesihämähäkki (Argyroneta aquatic), joka tuovat ilmakuplia erityisesti rakennettuun vedenalaiseen verkkoon. Toinen oli palomuurahainen (Solenopsis invicta), joka koskenlaskuyksiköissään yhdistävät ruumiinsa muodostaen vedenpitävän maton pysyäkseen pinnalla.

Uusi metallirakenne tosiasiallisesti tekee saman, pitäen ilman sisällään vedessä, mikä on avain sen menestykseen.

Lasereita käytettiin kahden pienen metallialumiinilevyn pinnan syövyttämiseen monimutkaisilla mikro- ja nanokokoisilla kuvioilla, jotka vangitsevat ilman. Kaksi levyä asetettiin sitten kuviopinnat sisäänpäin, joten kuviot eivät altistuneet ulkoiselle kulumiselle. Levyt olivat myös oikeassa etäisyydessä toisistaan, jotta ilmaa pysyi niiden välissä. "Ylihydrofobiset pinnat estävät vettä pääsemästä osastoon, vaikka rakenne joutuisi uppoutumaan veteen." Jopa kahden kuukauden jälkeen, kun paino poistettiin, se kellui välittömästi pinnalle. Tiimi puhkaisi myös rakenteen useita kertoja, mutta syövytettyjen superhydrofobisten pintojen vuoksi se loukkuun silti ilmaa ja se piti rakenteen pinnalla.

Uudella rakenteella näyttää olevan loputtomia sovelluksia, joista monet saattavat parantaa turvallisuutta veneilyalalla. Tietysti inspiraatio tällaiselle rakenteelle tuli siitä, mikä on jo suunniteltu ja luotu. Tämä kertoo paljon niiden  jumalallisesta tekijästä!

Lähde:

Robinson, Philip. 2020. Spiders and ants inspire an unsinkable metal structure. Creation 42(4):55