tiistai 22. syyskuuta 2020

Tulivuoren purkaus voi viilentää ilmakehää

 Kuva: Árni Friðriksson,CC- BY-3.0. 

Joel Kontinen

Kun tulivuoria purkautuu, ne tuottavat valtavia tuhkan ja pölyn pilviä - hiukkasia, jotka voivat tummentaa taivasta, sulkea lentoliikenteen ja saavuttaa noin 40 kilometrin korkeuden maanpinnan yläpuolella.

Colorado Boulderin yliopiston johtama uusi tutkimus viittaa siihen, että tällaisella tulivuoren tuhkalla voi olla myös suurempi vaikutus planeetan ilmastoon kuin tutkijat aiemmin epäilivät.

Tämä vaikutti myös Nooan ajan vedenpaisumukseen, jonka jälkeen ilmakehä oli täynnä tulivuoren purkausten vulkaanista tuhkaa.

Nature Communications -lehdessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa tutkitaan Kelud (tai Kelut)-vuoren purkausta Indonesian Java-saarella vuonna 2014. Tämän tapahtuman reaalihavaintojen ja edistyneiden tietokonesimulaatioiden pohjalta ryhmä havaitsi, että tulivuoren tuhkalla näyttää olevan taipumus viipyä - pysyä ilmassa kuukausia tai jopa kauemmin suuren purkauksen jälkeen.

"Tämän purkauksen ansiosta huomasimme sen, että tulivuoren tuhka voi pysyä ilmakehässä pitkään", kertoi uuden tutkimuksen johtava kirjoittaja ja tutkija Yunqian Zhu CU Boulderin ilmakehän ja avaruusfysiikan laboratoriosta.

Löytö alkoi sattumanvaraisella havainnolla: Tutkimusryhmän jäsenet olivat lennättäneet miehittämätöntä lentokonetta lähellä Kelud-vuoren purkausta - tapahtumaa, joka peitti suuria määriä -tuhkaa ja ajoi ihmisiä kodeistaan. Prosessissa lentokone havaitsi jotain, jonka ei olisi pitänyt olla siellä.

"He näkivät suuria hiukkasia ilmakehässä kuukauden kuluttua purkauksesta", Zhu sanoi. "Se näytti tuhkalta."

Hän selitti, että tutkijat ovat jo pitkään tienneet, että tulivuorenpurkaukset voivat vaikuttaa planeetan ilmastoon. Nämä tapahtumat puhaltavat valtavat määrät rikkipitoisia hiukkasia korkealle Maan ilmakehään, missä ne voivat estää auringonvalon pääsyn maahan.

Tutkijat eivät kuitenkaan uskoneet, että tuhkalla voisi olla suuri merkitys jäähdytysvaikutuksessa.Tutkijoiden mukaan nämä kalliosta peräisin olevat hiukkaset ovat niin painavia, että suurin osa niistä putoaa todennäköisesti tulivuoren pilvistä pian purkauksen jälkeen.

Zhu-tiimi halusi selvittää, miksi Kelud-tulivuoren purkauksen jälkeen ei käynyt näin. Lentokoneiden ja satelliittihavaintojen pohjalta ryhmä havaitsi, että tulivuoren höyry näytti olevan täynnä pieniä ja kevyitä tuhkapaloja - pieniä hiukkasia, jotka todennäköisesti pystyivät kellumaan ilmassa pitkään aikaan, aivan kuten voikukan nukka.

"Tutkijat ovat olettaneet, että tuhka on samanlainen kuin vulkaaninen lasi", Zhu sanoi. "Mutta olemme huomanneet, että näiden kelluvien hiukkasten tiheys on kuten hohkakivellä."

Toon, LASP: n professori ja CU Boulderin ilmakehän ja merentutkimuksen laitokselta selitti, että purkautuvat tulivuoret sylkivät ulos suuren määrän rikkidioksidia. Monet tutkijat olettivat aiemmin, että nuo molekyylit ovat vuorovaikutuksessa muiden ilmassa olevien kanssa ja muuttuvat rikkihapoksi - sarja kemiallisia reaktioita, joiden toteuttaminen saattaa teoriassa kestää viikkoja. Tosielämän purkausten havainnot viittaavat kuitenkin siihen, että se tapahtuu paljon nopeammin.

"On ihmetelty sitä, miksi nämä reaktiot tapahtuvat niin nopeasti", Toon sanoi.

Hän ja hänen kollegansa luulevat löytäneensä vastauksen: Nämä rikkidioksidimolekyylit näyttävät tarttuvan ilmassa kelluviin tuhkapartikkeleihin. Prosessissa ne voivat aiheuttaa kemiallisia reaktioita itse tuhkan pinnalla - mahdollisesti vetämällä noin 43% enemmän rikkidioksidia ilmasta.

Tuhka, toisin sanoen, voi nopeuttaa tulivuorikaasujen muuttumista ilmakehässä.

Aivan selvää ei ole, mikä on näiden tuhkapilvien vaikutus ilmastoon. Ilmakehän pitkäaikaiset hiukkaset voivat teoriassa tummentua ja jopa auttaa jäähdyttämään planeettaa purkauksen jälkeen. Kelluva tuhka voi myös kulkeutua Keludin kaltaisista kohteista planeetan napoihin. Siellä se voi käynnistää kemialliset reaktiot, jotka vahingoittavat maapallon tärkeätä otsonikerrosta.

Tutkijoiden mukaan yksi asia on kuitenkin selvä: Kun tulivuori purkautuu, saattaa olla aika kiinnittää paljon enemmän huomiota kaikkeen tuhkaan ja sen todellisiin vaikutuksiin maapallon ilmastoon.

"Luulen, että olemme löytäneet täältä jotain tärkeää", Toon sanoi. "Se on hienovarainen, mutta sillä voi olla suuri ero."

Lähde:

 

Strain, Daniel , 2020.Volcanic ash may have a bigger impact on the climate than we thought  University Of Colorado 10.9.

·         t