sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Onko aurinkokunta erikoinen?


 

Kuva: Duc Long.

Joel Kontinen


Kun alettiin löytää planeettajärjestelmiä muiden tähtien ympäriltä, luultiin, että monet niistä olisivat meidän järjestelmämme kaltaisia. Luultiin jopa, että löydettäisiin satoja meidän kaltaisiamme ja se on toistaiseksi aivan väärin.  

Olipa kerran aurinkokunta. Siinä oli neljä pientä kiviplaneettaa nimeltä Merkurius, Venus, Maa ja Mars. Siellä oli myös neljä suurta kaasuplaneettaa: Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Neljä pientä planeettaa olivat lähellä aurinkoa, koska siellä oli erittäin kuuma, ja kaikki muu oli räjähtänyt pois, jolloin planeettojen muodostumiseen jäi vain kiviä.

Mutta kauempana oli kylmempää ja ympärillä oli paljon jäätä, joten siellä olevista planeetoista kasvoi suuria kaasumaisia ​​jättiläisiä. Tätä tarinaa ei alun perin kirjoitettu satuina.

Vielä suhteellisen äskettäin tämä oli vahvasta lähteestä peräisin oleva tarinamme aurinkokuntamme muodostumisesta – itse asiassa, kuinka mikä tahansa aurinkokunta muodostuisi. Mutta viimeisen vuosikymmenen aikana se on alkanut näyttää, no, aika keinotekoiselta.

Koska on löydetty suuri määrä aurinkojärjestelmiä muualta galaksistamme, mikään niistä ei näytä meidän omalta. On olemassa kaasujättiplaneettoja lähellä emotähtiään, maata suurempia kiviplaneettoja, kompakteja järjestelmiä, joissa on kivimaailmat kaasujättiläisten välissä – kaikki käy.

Aluksi voitiin pitää näitä eksoottisia eksoplaneettoja omituisina, mutta tuhansien löytöjen jälkeen ajatus alkaa näyttää kestämättömältä. Sen sijaan syntyy uusi kuva siitä, kuinka aurinkojärjestelmät muodostuvat planeetan rakentamisen kaaoksessa ilman varmaa tulosta.

Tämä on saanut jotkut ihmiset tutustumaan uudelleen oman aurinkokuntamme historiaan, ja samalla kun näin on tehty, närästävä kysymys on yhä kovempi: sen sijaan, että olisimme arkkityyppinen aurinkokunta, olemmeko todella erikoinen? Asiat alkoivat näyttää oudolta järjestelmässämme 1990-luvulla, kun ensimmäiset eksoplaneetat löydettiin.

Evolutionistien unelmat eivät toteudu, vain Jumala pystyy tekemään ekoplaneettoja, joilla on elämää.

Lähde: 

Clark, Stuart. 2021. Is our solar system a cosmic oddity? Evidence from exoplanets says yes. New Scientist 1.12.