tiistai 14. joulukuuta 2021

Mitä kalafossiili teki dinosaurusten seassa?

 Joel Kontinen

Argentiinan Patagoniasta on löydetty jättimäinen, 70 miljoonaa vuotta vanha kalan fossiili samasta joukkohaudasta dinosaurusten kanssa, tutkijaryhmä kertoi.

 Argentiinalaiset paleontologit "löysivät yli kuusi metriä pitkän petokalan jäänteet", tutkijat sanoivat lausunnossaan. Löytö julkaistiin tieteellisessä lehdessä Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology.

 Kalat "uivat Patagonian meressä liitukauden lopussa, jolloin lämpötila siellä oli paljon lauhkeampi kuin nyt", lausunnossa todettiin. "Tämän lihansyöjäeläimen, jolla on terävät hampaat ja pelottava ulkonäkö, fossiilit löydettiin Colhue Huapial -järven läheisyydestä" noin 1 400 kilometriä pääkaupungista Buenos Airesista etelään.

 Tämä fossiili kuului Xiphactinus-sukuun, joka kuuluu Maan historian suurimpiin petokaloihin. "Sen vartalo oli huomattavan hoikka ja päättyi valtavaan päähän, jossa oli suuret leuat ja useita senttejä pitkät neulanterävät hampaat."

 Fossiileja tästä lajista on löydetty myös muualta maailmasta, "joista joissakin on jopa säilynyt mahan sisältö", sanoi Julieta de Pasqua, yksi tutkimuksen kirjoittajista. Aiemmin Xiphactinus oli löydetty vain pohjoiselta pallonpuoliskolta, vaikka yksi esimerkki löydettiin hiljattain Venezuelassa. Patagonian alue on yksi tärkeimmistä dinosaurusten ja esihistoriallisten lajien fossiilien joukkohaudoista.

Mutta mikä tuo dinosaurukset ja kalat yhteen samassa joukkohaudassa? Vastaus on Nooan ajan vedenpaisumus, joka sekoitti evoluution vuosikerrokset ja toi ne yhteen.   

Lähde:

2020. Fossil of giant 70m year-old fish found in Argentina Geologypage 16.7.