lauantai 1. tammikuuta 2022

Etelämantereen elämä jään alla

 


Kuva:David Barnes. 

Joel Kontinen 

Mitä tulee mieleen Etelämantereesta? Pingviinejä, jotka  värjöttelevät kylmässä.


Mutta nyt tiedelehdet kertovat, että siellä oli muinoin eli vuosimiljardeja sitten metsiä.

Me emme odota, että näkisimme Etelämantereella puita, mutta niin vain on ollut.

Nyt tiedemiehet puhuvat, että dinosaurusten aikoina Etelämantereella oli sademetsiä – niin kuin nyt Uudessa- Seelannissa.

Trooppinen sademetsä on muinoin kukoistanut Norjassa, ja Andeilla on kaivettu esiin merikilpikonnan fossiileja.

Dinosauruksia on löydetty AlaskastaGrönlannin jään alla virtaa jokia ja esimerkiksi Pohjois-Kenian aavikoilla on massiivisia pohjavesimuodostumia.

Monet uskovat, että tämä kaikki oli olemassa noin 4 500 vuotta sitten.

Tiedemiehet sanoivat, että Etelämantereella jään alla on elämää.

Monet tunnistetuista lajeista ovat sammaleläimiä tai paikalleen kiinnittyneitä, siivilöimällä ravintonsa ottavia lajeja, jotka näyttävät usein aivoilta tai sammalta, kuten Melicerita obliqua ja putkea ruuankeruussa käyttäviä matoja, kuten Paralaeospira sicula. "Tämä löytö niin suuresta määrästä elämää näissä äärimmäisissä olosuhteissa on täydellinen yllätys ja muistuttaa meitä siitä, kuinka Etelämantereen merielämä on niin ainutlaatuista ja erityistä", David Barnes kertoi.

Jäähyllyt peittävät 1,6 miljoonaa neliökilometriä valtamerta, ja se, mikä on jään alla, voi hyvinkin olla maapallon vähiten tutkittu merenalainen elinympäristö. Tällaisessa pimeässä ja näennäisesti epävieraanvaraisessa ympäristössä ryhmä löysi elävien organismien fragmentteja. Kun he huomasivat löytäneensä enemmän kuin odottivat, Claus-Dieter Hillenbrand, sedimentologi British Antarktic Surveysta, suositteli merenpohjanäytteen lähettämistä Barnesille

Tällaisen rikkaan elämän löytäminen aina läsnä olevan jääkerroksen alta on yksi asia, mutta sen selittäminen on kokonaan toinen asia. Meren eläinten, erityisesti siivilöimällä ravintonsa ottavien simpukoiden, kuten sammaleläinten, sienien ja meduusoiden, pitäisi teoriassa vähentyä etäisyyden avomerestä kasvaessa; Tämä johtuu siitä, että ne ruokkivat leviä, jotka tarvitsevat auringonvaloa, ja koska niiden katsottiin olevan liian herkkiä miinus 2,2 celsiusasteen lämpötiloihin.

"Vaikka avoveteen on matkaa 3–9 kilometriä, elämän keidas on saattanut olla jatkuvasti jään alla lähes 6000 vuoden ajan", porausprojektin johtaja Kuhn sanoi lausunnossaan.

Vain 20 kappaletta sadoista sirpaleista on ajoitettu. Vanhimmat jäännökset olivat 5800 vuotta vanhoja. Tulevaisuuden tiedot voivat hyvinkin siirtää tämän arvion pidemmälle menneisyyteen. Kuinka kauan paikka onkaan ollut olemassa, on selvää, että elämää on ollut täällä vuosituhansia lähes eristyksissä. "Tämä saattaa olla häiriintymättömin elinympäristö maan päällä", Barnes sanoi merenpohjan ja sen yläpuolella olevan jään välisestä tilasta.

Elämä syntyy vain elämästä, joten jään alla ei löydy elämää esimerkiksi Saturnuksen ja Jupiterin kuiden  jäiden alla.

Lähde:

Duke, Cameron. 2021. Unimaginable diversity of life discovered beneath Antarctic ice shelfLive  Science. 28 December.