torstai 13. tammikuuta 2022

Iso kalalisko löytyi Ison- Britannian sisämaasta

 Kuva: Matthew Power Photography, 

Joel Kontinen

Joe Davis, joka työskentelee Rutland Water Nature Reserve -alueella, oli huomannut luonnonsuojelualueen altaalla maisemointityössä helmikuussa 2021 jotain outoa tunkeutumassa mudasta.

 Se ei ollut dinosaurus. Mutta se oli 10 metriä pitkän meripetoeläimen kivettyneet jäännökset, nimeltään kalalisko eli ichthyosaurus. Ja se oli lajissaan suurin Iso-Britanniasta koskaan löydetty. "Katsoin alas kiviä tai harjuja mudassa ja sanoin, että tämä näyttää hieman orgaaniselta, hieman erilaiselta", Davis kertoi BBC Newsille.

 "Sitten näimme jotain, joka näytti melkein leukaluulta." Piirikunnan valtuusto sanoi Davisille: "Meillä ei ole dinosaurusosastoa Rutlandin piirikunnassa, joten meidän on saatava joku soittamaan sinulle takaisin." Ryhmä paleontologeja suoritti lähimmän tarkasteluun.

 He päättelivät, että se oli kalalisko - lämminverinen, ilmaa hengittävä meripetoeläin, joka muistuttaa delfiiniä. Ne saattoivat kasvaa jopa 25 metriä pitkiksi ja elivät 250–90 miljoonaa vuotta sitten. Tohtori Dean Lomax, paleontologi Manchesterin yliopistosta, tuotiin johtamaan kaivauksia. Hän kutsui löytöä "todella ennennäkemättömäksi" ja - sen koon ja täydellisyyden vuoksi - "yhdeksi Britannian paleontologisen historian suurimmista löydöistä".

"Yleensä ajattelemme ja muita merimatelijoita, jotka löydetään Jurassin rannikolta Dorsetista tai Yorkshiren rannikolta, missä monet niistä kärsivät kallioiden eroosion vuoksi. Täällä sisämaassa tämä on hyvin epätavallista."

Rutland on yli 48 kilometrin päässä rannikosta, mutta 200 miljoonaa vuotta sitten korkeampi merenpinta tarkoitti sitä, että sitä peitti matala valtameri. Kun Rutlandin tekojärven vedenkorkeus laskettiin jälleen loppukesällä 2021, paleontologien ryhmä saapui kaivamaan jäänteitä. Erityistä huomiota kiinnitettiin valtavan kallon kaivamiseen.

 Vaikka ajoitus on pielissä, tämä puhuu Nooan ajan vedenpaisumuksesta

Suuri savipala, joka sisälsi kalaliskon pään, kaivettiin huolellisesti ulos ennen kuin se peitettiin kipsillä ja asetettiin puulastuille. Lähes tonnin painoinen lohko nostettiin mudasta ja sitä tutkitaan nyt lisää.

 "Ei usein joudu vastuuseen erittäin tärkeän mutta erittäin hauraan fossiilin turvallisesta nostamisesta, joka painaa niin paljon", sanoi Nigel Larkin, paleontologinen konservaattori ja vieraileva tutkija Readingin yliopistosta. "Se on vastuu, mutta rakastan haastetta." Rutlandin tekojärveä hoitava Anglian Water etsii nyt rahoitusta, jotta kalaliskot voisivat pysyä alueella ja nauttia suuren yleisön ulottuvilta.

 "Monet ihmiset luulivat, että huiputimme heitä, kun kerroin heille löytäneeni suuren merimatelijan", Davis sanoi.

 Lähde: 

Fisher, Jonah. 2022. Ichthyosaur: Huge fossilised ‘sea dragon’ found in Rutland reservoir. BBC News 10.1.