perjantai 7. tammikuuta 2022

Koirat pystyvät tunnistamaan tutun kielen

 


Kuva:Sannse CC BY-SA 3.0

Joel Kontinen

Koirat ovat ensimmäisiä eläimiä, jotka pystyvät erottamaan kieliä.

Jos muutat uuteen maahan, jossa on eri kieli ja tuot mukanasi koiran, sen olisi todennäköisesti vaikea ymmärtää paikallisten käskyjä, kertoo uusi tutkimus, jossa selvitetään, miten koirien aivot reagoivat eri kieliin.

MRI-skannaukset paljastivat, että koirien aivot pystyvät erottamaan tutut ja tuntemattomat kielet, mikä tekee niistä ensimmäiset tunnetut ja toistaiseksi ainoat eläimet, jotka pystyvät tunnistamaan eron ihmisten kielten välillä. Uuden tutkimuksen, joka julkaistiin verkossa 12. joulukuuta 2021 NeuroImage-lehdessä, suunnitteli päätutkija Laura Cuaya, neurobiologi Eötvös Loránd -yliopistosta Unkarista, joka muutti äskettäin Meksikosta Budapestiin koiransa Kun-kunin kanssa.

 "Huomasimme, että Budapestin ihmiset olivat erittäin ystävällisiä koirille ja lähestyivät Kun-kunia usein ja puhuivat sille", Cuaya kertoi.

"Kun-kun kiinnittää yleensä paljon huomiota ihmisiin, joten mietin, huomasiko se, että Budapestissa puhutaan eri kieltä."

 Cuaya ja hänen tiiminsä kouluttivat 18 koiraa, mukaan lukien Kun-kunin, makaamaan liikkumatta magneettikuvauslaitteessa, jotta tutkijat voisivat skannata niiden aivot. Kun koiria skannattiin, tutkijat soittivat kolme eri nauhoitusta: espanjalainen luku kuuluisasta lastenkirjasta Pikku prinssi; unkarilainen luku samasta kirjasta; ja joukko ihmisen ääniä, jotka eivät muistuttaneet puhetta ollenkaan.

Kaikki koirat olivat altistuneet vain yhdelle kahdesta kielestä, mikä tarkoittaa, että toinen oli heille tuttu ja toinen tuntematon. Tutkijoiden lausunnon mukaan aivoskannaukset viittasivat siihen, että koirat eivät ainoastaan pystyneet erottamaan selkeästi puhetta ja ei-puhetta, vaan ne myös reagoivat eri tavalla tuttuihin ja tuntemattomiin kieliin. Tutkijat epäilevät, että koirien aivojen ensisijainen ja sekundaarinen kuulokuori (molemmat sijaitsevat temporaalisessa aivokuoressa, joka sijaitsee suunnilleen korvan tasolla kallossa) mahdollistavat koirien puheen käsittelyn kahdessa vaiheessa, joka tunnetaan nimellä "hierarkiakäsittely". Cuaya sanoi. "Ensisijainen kuulokuori havaitsee, onko ääni puhetta vai ei", hän sanoi. "Sitten toissijainen kuulokuori tekee eron tutun ja tuntemattoman kielen välillä."

Kokeiden aikana tutkijat havaitsivat myös, että vanhemmat koirat osoittivat enemmän aktiivisuutta aivojen toissijaisessa kuulokuoressa, mikä viittaa siihen, että ne pystyivät erottamaan tutut ja tuntemattomat kielet paremmin kuin nuoremmat koirat. "Uskon, että tärkein syy [että vanhemmat koirat erottavat kieliä paremmin] on kielelle altistuminen", Cuaya sanoi. "Vanhemmilla koirilla on ollut enemmän mahdollisuuksia kuunnella ihmisiä heidän puhuessaan ", Cuaya sanoi. "Jonkin harjoittelun jälkeen monien eläinten aivojen pitäisi pystyä tunnistamaan nämä kuviot."

Koirista ainutlaatuisia tekee kuitenkin se, että niitä ei tarvitse kouluttaa erottamaan ihmisten kieliä. "Niiden aivot havaitsivat eron spontaanisti, ehkä kesyttämisprosessin vuoksi", Cuaya sanoi. "Vaikka on mahdollista, että monet lajit voivat erottaa ihmisten kielet, koirat ovat yksi harvoista, jotka ovat kiinnostuneita kuuntelemaan meitä." Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että koirat voivat jopa kertoa, milloin ihmiset valehtelevat niille.

Cuaya oli hieman yllättynyt tutkimuksen tuloksista, mutta hän uskoo myös, että monet ihmiset aliarvioivat, kuinka teräviä koiraystävämme voivat olla.

"Kokemukseni koirista on osoittanut minulle, että ne kiinnittävät jatkuvasti huomiota sosiaaliseen maailmaansa ja kaikkeen, mitä heidän ympärillään tapahtuu", Cuaya sanoi. "Luulen, että koirat tietävät meistä enemmän kuin kuvittelemme."

Koirien historia ei mairittele Charles Darwinia. Esimerkiksi Australian villikoira dingo ja hypridikoirat puhuvan evoluutiota vastaan.

Lähde:

Baker, Harry, 2021. Dogs can differentiate between familiar and unfamiliar human languages Live Science 6.1.