tiistai 11. tammikuuta 2022

Tutkijat löysivät kasveja, hämähäkkejä ja hyönteisiä mioseenikaudelta Australiasta


 Joel Kontinen

Tutkijat löysivät tuhansia säilyneitä kasveja, hämähäkkejä ja hyönteisiä, jotka ovat peräisin mioseenikaudelta.

Uuden Etelä-Walesin niin kuivalle alueelle, että brittiläinen geologi John Walter Gregory kutsui sitä yli 100 vuotta sitten "Australian kuolleeksi sydämeksi", on hautautunut joukko poikkeuksellisia fossiileja, kuten kaivajahämähäkit, jättimäiset kaskaat, pienet kalat ja muinaisen linnun höyhen. Nämä paljastavat ainutlaatuisen tilannekuvan ajasta, jolloin sademetsät peittivät nyt enimmäkseen kuivaa maanosaa. Paleontologit löysivät fossiilisen aarreaitan, joka tunnetaan nimellä Lagerstätte eli varastopaikka,

Lagerstätten sijainti yksityismaalla pidettiin salassa sen suojelemiseksi laittomilta fossiilien kerääjiltä. Tutkijat kaivoivat siellä 16–11 miljoonaa vuotta sitten eläneiden kasvien ja eläinten jäänteitä.

He löysivät jäännöksiä, jotka ovat ainutlaatuisia Australian mioseenikauden fossiilihistoriassa (23–5,3 miljoonaa vuotta sitten), he raportoivat uudessa tutkimuksessa. Suurin osa aiemmasta mioseenilöydöstä, jonka muut tutkijat ovat löytäneet Australiasta, olivat suurempien eläinten luita ja hampaita, jotka ovat yleisesti säilyneet Australian kuivissa maisemissa. Uudessa kätkössä oli kuitenkin pienten ja herkkien olentojen, kuten hämähäkkien ja hyönteisten, fossiileja sekä mioseenisademetsän kasvistoa.

Tutkimalla hyvin säilyneitä fossiileja pyyhkäisyelektronimikroskoopeilla (SEM), tutkimuksen tekijät pystyivät kuvaamaan hienoja yksityiskohtia, kuten yksittäisiä soluja ja solun alaisia rakenteita. Osa kuvista paljasti jopa eläinten viimeiset ateriat, kuten kalat, toukat ja osittain pilkottu sudenkorennon siipi, joka oli säilynyt kalojen vatsan sisällä. Muut fossiilit osoittivat, että makeanveden simpukka tarttui kalan eviin ja siitepölyjyviä hyönteisten ruumiisiin.

Lähde:

Weisberger, Mindy. 2022. Rare and fragile fossils found at a secret site in Australia's 'dead heart' Live Science 8.1. .