tiistai 9. elokuuta 2022

Nuoret hiiret vanhenevat, kuun niihin laitetaan vanhaa verta

 

Kuva:  Broker/Alamy.

Joel Kontinen


Veren siirtäminen vanhasta hiirestä nuorempaan hiireen aiheuttaa nuoren hiiren ikääntymistä. Verensiirto johti lisääntyneeseen määrään vanhenevia soluja nuorissa hiirissä, mikä viittaa siihen, että solujen ikääntyminen ei ole vain kulumista ja repeytymistä.

On olemassa pitkäaikainen hypoteesi, jonka mukaan vanhan hiiren kirurginen yhdistäminen nuoreen jyrsijään aiheuttaa veren siirtymisen, joka vähentää vanhemman eläimen ikää. Vaikka tämä hyödyttää vanhempia hiiriä, vaikutukset nuorelle luovuttajajyrsijälle eivät olleet yhtä selkeitä.

Irina Conboy Kalifornian yliopistosta Berkeleystä ja hänen kollegansa siirsivät verta nuorten ja vanhojen hiirten välillä. Kolmen kuukauden ikäiset saivat verta eläimistä, jotka olivat noin 2-vuotiaita. Kaksi viikkoa myöhemmin nuorilla hiirillä oli lisääntynyt määrä vanhenevia soluja – maksassa, munuaisissa ja lihaksissa olevia soluja, jotka vaurioituvat ja lakkaavat jakautumasta, mutta eivät kuole. Nämä solut kerääntyvät normaalina osana ikääntymistä, jotka alkavat ihmisissä muutaman vuoden elämisen jälkeen. Vahvuustestit paljastivat myös, että nuoret hiiret heikkenivät saatuaan vanhempien jyrsijöiden verta.

Näin vanhaa verta ei pitäisi siirtää uusiin hiiriin, jotka ovat Jumalan luomia ja haluavat elää niille annetun iän.

Lähde:

 Stokel-Walker, Chris. 2022,  Transfusing blood from an old mouse to a younger mouse causes ageing New Scientist 5.8.