lauantai 31. joulukuuta 2022

Ihminen laittoi tulta jo "750 000 vuotta" sitten

Kuva: Ella Maru / University of Tel Aviv. 

 Joel Kontinen

Tiedämme, että ruoanlaitto ei ole ainutlaatuista lajillemme ja että se alkoi 750 000 vuotta sitten. Michael Marshall toteaa, että todisteet siitä, että hominiinit eli apinaihmiset Darvinistien mukaan altistivat ruokansa tarkoituksella lämmölle, työnnetään koko ajan taaksepäin ajassa.

 Tämä on vastoin progressiivisen kreationismin uskomuksia, joiden mukaan kaikki menneisyyden ruuanjäänteet  eivät  ole ihmisen jättämiä. 

Progressiivinen kreationismi on näkemys, jonka mukaan Genesiksen luomisviikko kesti miljoonia vuosia. Etenkin amerikkalainen Reasons to Believe –järjestö markkinoi tätä pitkän aikavälin luomista, joka on teologisesti erittäin ongelmallista.

Tähän vuoden aikaan, kun lämpötila laskee, huomaan kaipaavani piirakoita. En tiedä, mitkä tuntemattomat nerot keksivät leipoa ja sitten heillä oli idea laittaa pataruokaa, mutta olen heille velkaa. Puhutaanpa siis ruoanlaiton keksimisestä. Kuinka kauan ihmiset ovat tarkoituksella altistaneet ruokansa lämmölle parantaakseen sitä?

Saatat muistaa äskettäisen tarinan, joka kertoi todisteista, että hominiinit eli apinaihmiset keittivät karppikalaa saviuunissa noin 780 000 vuotta sitten nykyisessä Israelissa. Aikaisemmin vanhin yksiselitteinen todiste ruoanlaitosta oli paljon myöhäisempi.  Tiedämme, että Homo erectus laittoi tulta.

Lähde: 

Marshall,  Michael, 2022. When did hominins start cooking? It might be earlier than we though, New Scientist 28.,12.