tiistai 27. joulukuuta 2022

Älykäs suunnittelu antaa porojen nähdä pimeässä

Kuva: Stefano Unterthiner. 

Joel Kontinen 

 Oli vuosi 2008, kun makaaberit paketit saapuivat. Ne olivat lähettäneet kaksi Glenn Jefferyn kollegaa Norjasta, jotka halusivat hänen tutkivan, kuinka porot onnistuvat näkemään talvella, kun aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle kuukausiin. 

"Puolet silmämunista kerättiin juhannuksena ja puolet silmämunista keskitalvella", sanoo Jeffery, joka työskentelee University College Londonissa. 

Aluksi hän ei ollut optimistinen. Hän epäili, että leikkaus ei paljastaisi mitään erityistä kiinnostavaa. Mutta hänen yllättyi, kun hän leikkasi silmämunat auki: silmiinpistävä ero näkyi heti. Kun kesäsilmämunan sisätakapinta oli kullanvärinen turkoosin sädekehän kera, talvinen oli hämmästyttävän syvänsininen. Se ehdotti, että poron – Pohjois-Amerikassa karibuna tunnetun – silmät voisivat muuttua vuodenaikojen mukaan. Jefferyn uteliaisuus heräsi. Ja niin alkoi hänen tehtävänsä ymmärtää poron silmissä oleva salaperäinen väriä muuttava rakenne ja vaikutus sen kykyyn nähdä arktisen alueen dramaattisesti erilaisissa vuodenaikojen valo-olosuhteissa. 

Porojen silmät noudattavat älykkään suunnittelun ohjeita. 

Lähde: 

Robson, David. 2022. How reindeer eyes change colour in winter to help them see in the dark. New Scientist 14. 12. ,