lauantai 27. heinäkuuta 2024

Mitä neandertalilaiset söivät?

 


Kuva: Mariana Nabais

Joel Kontinen

Neandertalin ruoanlaittotaidot testataan linnuilla ja kivityökaluilla

Yrittääkseen ymmärtää muinaisia ​​neandertalilaisten ruoanvalmistustekniikoita tutkijat teurastivat viisi luonnonvaraista lintua piikivityökaluilla ja paahtoivat ne.

Arkeologit ovat keittäneet ja valmistaneet viisi luonnonvaraista lintua käyttämällä vain tulta, käsiään ja kivityökaluja oppiakseen lisää neandertalilaisten kulinaarisista kyvyistä. Kokeilu osoittaa, että muinaisilta sukulaisiltamme vaadittiin huomattavaa kädentaitoa eläinten teurastamiseen piikiviterillä vahingoittamatta itseään.

Neandertalilaiset asuttivat Eurooppaa ja Aasiaa noin 40 000 vuotta sitten. Tulisijoja on löydetty monilta neandertalilaisten asutuspaikoilta ja on myös todisteita siitä, että he metsästivät suuria eläimiä, kuten norsuja ja luolaleijonia. Mariana Nabais Katalonian paleoekologian ja sosiaalisen evoluution instituutista Tarragonassa Espanjassa sanoo, että tutkijat voivat saada käsityksen esihistoriallisten ihmisten elämisestä toistamalla muinaisia ​​toimintoja, kuten ruoanlaittoa ja teurastamista tuolloin käytettävissä olevilla työkaluilla. Hän ja hänen kollegansa halusivat ymmärtää paremmin neandertalilaisten arkeologisia lintujäännöksiä, jotka löydettiin Portugalista noin 90 000 vuoden takaa. Ryhmä valitsi viisi lintua, jotka olivat kuolleet portugalilaisessa villieläinten kuntoutuskeskuksessa ja olivat kooltaan ja lajiltaan samanlaisia ​​kuin arkeologisista esiintymistä löytyneet linnut: kaksi raakavarista (Corvus corone), metsäkyyhkystä (Columba palumbus) ja kaksi kaulapantakyyhkystä (Streptopelia decaocto). Kokeessa käytetyt työkalut olivat litiikkatekniikan opiskelijoiden valmistamia piikivisuikaleita.

Neandertalilaiset olivat ihmisiä, niin kuin me. He puhuivat keskenään, käyttivät yrttejä ja koruja ja jopa soutivat Välimeren poikki.

Lähde:  

James Woodford Neanderthal cooking skills put to the test with birds and stone tools | New Scientist 2024  24.7.