Kuva: Mariana Nabais
Joel Kontinen
Neandertalin ruoanlaittotaidot testataan linnuilla ja
kivityökaluilla
Yrittääkseen ymmärtää muinaisia neandertalilaisten
ruoanvalmistustekniikoita tutkijat teurastivat viisi luonnonvaraista lintua
piikivityökaluilla ja paahtoivat ne.
Arkeologit ovat keittäneet ja valmistaneet viisi
luonnonvaraista lintua käyttämällä vain tulta, käsiään ja kivityökaluja
oppiakseen lisää neandertalilaisten kulinaarisista kyvyistä. Kokeilu osoittaa,
että muinaisilta sukulaisiltamme vaadittiin huomattavaa kädentaitoa eläinten
teurastamiseen piikiviterillä vahingoittamatta itseään.
Neandertalilaiset asuttivat Eurooppaa ja Aasiaa noin
40 000 vuotta sitten. Tulisijoja on löydetty monilta neandertalilaisten asutuspaikoilta
ja on myös todisteita siitä, että he metsästivät suuria eläimiä, kuten norsuja
ja luolaleijonia. Mariana Nabais Katalonian paleoekologian ja sosiaalisen
evoluution instituutista Tarragonassa Espanjassa sanoo, että tutkijat voivat
saada käsityksen esihistoriallisten ihmisten elämisestä toistamalla muinaisia toimintoja,
kuten ruoanlaittoa ja teurastamista tuolloin käytettävissä olevilla työkaluilla.
Hän ja hänen kollegansa halusivat ymmärtää paremmin neandertalilaisten arkeologisia
lintujäännöksiä, jotka löydettiin Portugalista noin 90 000 vuoden takaa. Ryhmä
valitsi viisi lintua, jotka olivat kuolleet portugalilaisessa villieläinten
kuntoutuskeskuksessa ja olivat kooltaan ja lajiltaan samanlaisia kuin
arkeologisista esiintymistä löytyneet linnut: kaksi raakavarista (Corvus
corone), metsäkyyhkystä (Columba palumbus) ja kaksi kaulapantakyyhkystä
(Streptopelia decaocto). Kokeessa käytetyt työkalut olivat litiikkatekniikan
opiskelijoiden valmistamia piikivisuikaleita.
Neandertalilaiset olivat ihmisiä, niin kuin me. He puhuivat keskenään, käyttivät yrttejä ja koruja ja jopa soutivat Välimeren poikki.
Lähde:
James Woodford Neanderthal cooking skills put to the test with birds and stone tools | New Scientist 2024 24.7.