maanantai 27. heinäkuuta 2015

Jeesus, evoluutio, vuosimiljoonat ja kristityn perimmäinen auktoriteettiVarhaiskristittyjen kalasymboli Efesoksen raunioissa. ΙΧΘΥΣ (ikhthýs) tulee kreikan kielen sanoista Ίησοῦς Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ, ’Jeesus Kristus, Jumalan Poika, Vapahtaja’.

Joel Kontinen

Teistinen evoluutio ja usko vuosimiljooniin eivät ole kadonneet kristittyjen keskuudesta minnekään, vaikka viikko viikolta saamme uusia todisteita luomisesta ja tietoja, jotka horjuttavat naturalistista / materialistista maailmankuvaa.

Kysymys on viime kädessä siitä, mikä tai kuka on lopullinen auktoriteettimme. Kun evankeliumi kertoo Jeesuksen sanoneen, että Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi luomakunnan alussa (Mark. 10:6), uskomme, että Hän puhui totta?

Kristitty voidaan määritellä Jeesuksen seuraajaksi. Olisi outoa, jos hän luottaisi pikemminkin johonkin muuhun auktoriteettiin kuin Mestariinsa, joka on hänet kutsunut.

Usko vuosimiljooniin tarkoittaa sitä, että H. sapiens ilmaantuisi vasta historian illankoitossa. Synnin alkuperä aiheuttaa niin ikään ongelmia, koska sen seuraukset eli esimerkiksi kuolema sekä ohdakkeet ja orjantappurat ilmenevät ”350–500 miljoonaa” vuotta ennen Aadamin ja Eevan luomista.

Teistinen eli Jumalan ohjaama evoluutio on täysin epälooginen selitysmalli, Genesiksen aukkoteoria on täynnä aukkoja ja progressiivinen kreationismi pitkine luomispäivineen joutuu tulkitsemaan löytöjä perin luovasti, esimerkiksi selittämään vedenpaisumuksen paikalliseksi tulvaksi ja neandertalilaiset sieluttomiksi apinaihmisiksi.

Ensimmäisen vuosisadan vainotut kristityt elivät evoluution ja pitkien aikakausien kyllästämässä kreikkalais-roomalaisessa maailmassa.

He eivät kuitenkaan antaneet pohjimmiltaan pakanallisten ideoiden vesittää evankeliumia. Heidän auktoriteettinsa oli Kristus, joka sanoi olevansa totuus ja johdattavansa seuraajansa totuuteen.

Käsittelen teististä evoluutiota ja vuosimiljoonia myös Australian luonnosta kertovassa kirjassa Kenguruja, kakaduja ja eläviä fossiileja. Voit tilata kirjan täältä.