sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Ystävämme bakteeri pitää pahan sairaalabakteerin (MRSA:n) loitollaValkosolut käyvät MRSA:n kimppuun. Kuva: National Institutes of Health (NIH), public domain.
Joel Kontinen


Sairaalabakteerina tunnettu MRSA eli metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus on ikävä tauti, joka tekee tuhoaan etenkin sairaaloissa.

USA:ssa 11 000 ihmistä kuolee vuosittain MRSA:han.

Vaikka MRSA:n koko nimi voi kuulostaa sanahirviöiltä, sille on varsin käypä selitys: Metisilliini on puolisynteettinen penisilliini, jolla aiemmin hoidettiin infektioita. Resistentti tarkoittaa vastustuskykyistä.

Mutta nyt tutkijat ovat huomanneet, että ihminen voi luonnostaan tuottaa antibiootin, joka nujertaa MRSA:n. Andreas Peschel Tübingenin yliopistosta kollegoineen raportoi äskettäin löydöstä Naturessä.

Ihmelääkkeen nimi on lugduniini. Se on Staphylococcus lugdunensis-bakteerin tuottama molekyyli. Se pystyy kukistamaan MRSA:n.

Yhdeksällä prosentilla ihmisistä on luonnostaan S. lugdunensista esimerkiksi nenässään.

Nyt tutkijat pohtivat, voisiko siitä kehittää nenäsuihkeen auttamaan niitä, joilla ei ole vastustuskykyä MRSA:lle.

Antibioottiresistenssi ei todista evoluutiosta, koska jo ”4 miljoonaa vuotta” vanhat bakteerit olivat vastustuskykyisiä antibiooteille.

Tuhat vuotta sitten eläneillä inkoilla oli suolistobakteereja, jotka olivat vastustuskykyisiä antibiooteille.

Viime vuonna Venezuelassa syrjässä elävältä heimolta tavattiin mikrobeja, jotka olivat vastustuskykyisiä antibiooteille.

Taudit kertovat meille syntiinlankeemuksesta.

Vastustuskyky taas viittaa siihen, että alun hyvässä maailmassa kaikki bakteerit saattoivat tehdä hyvää – niin kuin suurin osa niistä edelleenkin tekee.

Mutta jostain syystä paha kello kuuluu usein kauemmaksi kuin hyvä.

Lähde:

Nowogrodzki, Anna. 2016. The nose knows how to kill MRSA. Nature News (27.7.).