torstai 21. heinäkuuta 2016

Fiksut mehiläiset keksivät viilentää pesänsä vedellä


Kuva: John Severns, Wikimedia Commons.
Joel Kontinen

Olen ollut bussissa, jossa ilmastointi hajosi 43 asteen helteessä (Voit lukea tästä seikkailusta lisää kirjastani Kenguruja, kakaduja ja eläviä fossiileja).

Kuski keksi viilentää auton suihkuttamalla pullosta vettä matkustajien kasvoille.

Mehiläiset keksivät samantapaisen konstin. Vaikka niillä ei ole kieltä, ne pystyvät viestimään oman merkkijärjestelmänsä avulla.

Kun lämpö nousee yli 40 asteen, mehiläisten toukat menehtyvät, ellei pesää viilennetä.

Äskettäin Thomas Seeley (Cornell University) kollegoineen tutki laboratoriossa, miten mehiläiset saivat pesänsä viileämmäksi.

Kotitöitä tekevät mehiläiset koskettivat vedenkantajien suuta. Näin ne ilmeisesti pyysivät lisää vettä. Vedenkantajat lensivät juomaan vatsansa täyteen ja sitten pirskottivat sen pesään, joka viileni tuntuvasti. Ne hakivat vettä niin kauan kuin muut sitä pyysivät.

Mehiläiset ovat muutenkin fiksuja. Ne pystyvät laskeutumaan nopeasti ja turvallisesti miltei minne tahansa.

Myös muurahaiset ovat keksineet nerokkaan keinon, jolla ne pitävät kekonsa viileänä. Ne hyödyntävät lämpötilaeroja.

Darvinistisessa maailmassa simpanssien ja muiden isojen apinoiden pitäisi olla eläimistä fiksuimpia, koska niiden oletetaan olevan miltei ihmisiä.

Viime kuussa tiedelehdet kirjoittivat apinoiden kivikautisesta kulttuurista, mutta ne unohtivat kertoa, että etenkin varikset, muurahaiset, kimalaiset ja mehiläiset ovat niitä moninkertaisesti kekseliäämpiä.

Lähde:

Benson, Emily. 2016. Water-bottle bees cool the hive after their overheated mates beg New Scientist (20.7.).