perjantai 29. heinäkuuta 2016

Sairaaksi jalostettu englanninbulldoggi osoittaa evoluution mahdottomuudenEnglanninbulldoggi. Kuva: Quizillafreak, Creative Commons (CC BY-SA 3.0).
Joel Kontinen

Tuore New Scientist esittelee meille englanninbulldoggin vaivoja: Koiraparka hengittää ja liikkuu vaivalloisesti. Se kärsii allergioista ja autoimmuunisairauksista. Myös lisääntyminen tuottaa ongelmia.

Koirien jalostus kertoo darvinistisen evoluution mahdottomuudesta eli siitä, että kehitys kulkee täysin väärään suuntaan. Jalostus vähentää koiran geneettistä informaatiota.

Kaikkien koirien äiti oli ilmeisesti joko villinä vaeltava susi tai sitä suuresti muistuttava villikoira. Sillä oli niin rikas perimä, että se pystyi tuottamaan kaikki nykyisin elävät koirarodut.

Villikoira oli pilalle jalostettuun villakoiraan verrattuna terveyden perikuva.

Aikamme koirarodut kertovat geneettisestä rappeutumisesta. Vaikka sudesta voidaan jalostaa sekä kääpiöpinseri että tanskandoggi, kääpiöpinseri on menettänyt niin paljon geneettistä informaatiota, ettei siitä enää koskaan voida jalostaa sutta.

Puhdasrotuiset koirat ovat vuosisatojen saatossa menettäneet niin paljon geneettistä informaatiota, että niistä on tullut sairaita ja miltei mutantteja.

Sekarotuiset sen sijaan voivat hyvin.

Hybridikoirat, joissa yhdistyy vähintään kaksi koirarotua, voivat jossain määrin tervehdyttää sairaiksi jalostettuja koiria, mutta osa geneettisestä informaatiosta on menetetty ikiajoiksi.

Koirarodut osoittavat, että evoluutio ei toimi.

Genesiksen lajiensa mukaan periaate sen sijaan toimii.

Lähde:

Pettit, Harry. 2016. Inbreeding has destroyed the English bulldog’s genetic diversity. New Scientist (29.7.).