torstai 5. syyskuuta 2019

Luonnon läheisyys parantaa hyvinvointia

Näinkin voi asua.


Joel Kontinen


Jos etsit uutta asuntoa tai kotia suurkaupungissa, yritä löytää paikka läheltä puistoa tai luonnonsuojelualuetta. Uuden tutkimuksen mukaan asumiseen kävelyetäisyydellä kaupunkien viheralueelta liittyy parantuneita onnellisuuden, itsetunnon ja yleisen elämäntyytyväisyyden tunteita.

Warwickin yliopiston, Newcastlen yliopiston ja Sheffieldin yliopiston tutkijat ovat koonneet ensimmäisen tutkimuksen, jolla on tutkittu ja osoitettu yhteys luonnon, viheralueiden ja henkisen hyvinvoinnin välillä yksilötasolla. Mielenkiintoista on, että he huomasivat, että luonnon lähellä ja viheralueilla eläminen on mielenterveyden kannalta merkityksellisempää kuin tulotaso, työllisyys ja yleinen terveys.

Tutkimuksen kirjoittajat toivovat, että tulevaisuuden kaupunkisuunnittelijat ja muut päätöksentekijät ottavat huomioon havaintonsa harkittaessa uusien viheralueiden luomista kaupunkeihin ja muihin kaupunkialueisiin.

Aikaisemmat tutkimukset ovat jo todenneet, että ihmiset tuntevat olonsa paremmaksi päästyään ulos ja kokiessaan luontoa.

Tämän tutkimuksen kirjoittajat kuitenkin halusivat selvittää, kuinka paljon viheralueita tarvitaan ja kuinka lähellä sen tulisi olla ihmisen kotoa, jotta sillä olisi positiivinen vaikutus mielenterveyteen.
He käyttivät uusia geospatiaalisia tutkimusmenetelmiä luonnon vihreyden näkemisen ja henkisen hyvinvoinnin kolmen näkökohdan välisen suhteen mittaamiseksi: onnellisuutta, omaa arvoa ja tyytyväisyyttä elämään.

"Uskomme, että tämä on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa, kuinka kaupunkien viheralueet voivat parantaa mielen hyvinvointia", kommentoi tohtori Victoria Houlden tiedotteessa. "Suuri tutkimus keskittyy huonoon mielenterveyteen tai yksittäisiin näkökohtiin kuten tyytyväisyys. Mikä tekee työstämme erilaisen, on se tapa, jolla tutkimme moniulotteista henkistä hyvinvointia onnellisuuden, elämätyytyväisyyden ja arvon suhteen "

Tutkijat käyttivät hallituksen vuotuisesta väestötutkimuksesta 25 518 lontoolaisen osalta kerättyjä tietoja. Nämä tiedot yhdistettynä Lontoon 20 000 julkista viheralueita koskeviin tietoihin antoivat tutkimusryhmälle mahdollisuuden tutkia kuinka viheralueen läheisyys vaikutti kyselyyn vastanneiden henkiseen hyvinvointiin.

Tutkimus julkaistiin Applied Geography -lehdessä.

Tämä tutkimus on sopusoinnussa sen kanssa, mitä Genesiksessä kerrotaan ihmisen alkuperäisestä asuinpaikasta – Edenin puutarhasta, jossa elämällä oli tarkoitus.

Lähde:

Anderer, John.2019. The Closer You Live to Nature The Happier You’ll Be, Study Finds (31.8.).