sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Uusi löytö: trooppiset kasvit eivät ole juurikaan muuttuneet 58 miljoonaan vuoteenTitanoboan jäämistöä. Kuva Wikipediasta: Ray Carson, Florida Museum of Natural History.Joel Kontinen

Kolumbialaisesta hiilikaivoksesta löytyneet trooppiset kasvit osoittavat, että vaikka ilmasto on muuttunut niiden oletetusta kasvuajasta meidän päiviimme, fossiilit ovat edelleenkin tunnistettavissa nykykasveiksi. Lajeja oli tuolloin vähemmin kuin nykyisin, mutta palkokasvit, palmut, avokadot ja banaanit eivät juurikaan ole muuttuneet 58 miljoonaan vuoteen.

Darvinistisen käsityksen mukaan ilmastonmuutoksen pitäisi näkyä evoluutiona eli lajien muuttumisena. Näin ei kuitenkaan ole käynyt Kolumbiassa.

Proceedings of the National Academy of Sciences julkaisi hiljattain verkossa tutkimuksen, jossa kerrottiin tästä yli 2000 megafossiilin löydöstä. Pohjois-Kolumbian Cerrejón muodostelmasta on aiemmin löydetty valtava Titanoboaksi nimitetty fossiloitunut käärme, joka muistuttaa suuresti nykyisiä boakäärmeitä ja anakondia.

Muutkin kasvit ovat vastustaneet muutosta yllättävän kauan. Vuonna 1994 löytynyt dinosaurusten aikana kukoistanut Australianwollemia (Wollemia nobilis) on säilynyt muuttumattomana 200 miljoonaa vuotta. Professori Carrick Chambers, Sydneyn Royal Botanic Gardensin johtaja, sanoi tuolloin, että tämän elävän fossiilin löytyminen oli yhtä merkittävä kuin se, että näkisi pienen elävän dinosauruksen.

Uudet löydöt herättävät kysymyksiä niin kasvien evoluutiosta kuin miljoonista vuosistakin, mutta ne tukevat mainiosti Genesiksen luomismallia eli lajiensa mukaan – periaatetta, kunhan muistamme, että Raamatun käsite laji (hepr. baramin) on laajempi kuin nykybiologian termi laji.


Lähteet:


Thomas, Brian. 2009. New Fossil Cache Shows Plants Haven't Changed. http://www.icr.org/article/4998/


University of Florida. 2009. Plant fossils give first real picture of earliest Neotropical rainforests http://news.ufl.edu/2009/10/15/neotropical/

Whitehouse, David. 2003. Jurassic pot plants on sale soon. BBC News. http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3139450.stm