maanantai 23. marraskuuta 2009

Charles Darwin ja rasismiCharles Darwinin mukaan eurooppalaiset olivat kehittynein ihmisrotu. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Tietokirjailija, biologi Pertti Ranta, joka hiljattain käänsi Charles Darwinin Lajien synnyn nykysuomeksi, kirjoittaa evoluution oppi-isästä laajasti Aamulehdessä.

Ranta pyrkii esittelemään Darwinin monipuolisena tiedemiehenä ja ajattelijana eikä aina anna tosiseikkojen estää ajatustensa laukkaa, varsinkaan silloin, kun hän käsittelee rasismia. Rannan sanoin: ”Darwinin mielestä kaikki ihmiset kuuluivat yhteen ja samaan lajiin.”

Darwinin oma teksti antaa toisenlaisen käsityksen hänen näkemyksestään. Jo Lajien synnyn alkuperäinen nimi kertonee jotain: On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life.

Teoksessaan Descent of Man and Selection in Relation to Sex (1871) Darwin vihjaa, että evoluutio suosii nimenomaan valkoista "rotua". Hän ennusti, että tulevaisuudessa ”ihmiskunnan sivistyneet rodut aivan varmasti hävittävät ja syrjäyttävät villit rodut kaikkialta maailmasta. Samalla ihmismäiset apinat … epäilemättä hävitetään. Ihmisen ja hänen lähimpien sukulaistensa välinen juopa on tuolloin leveämpi kuin neekerin tai australialaisen ja gorillan [välinen ero] nykyisin, koska se - kuten saatamme toivoa - erottaa kaukasialaistakin sivistyneemmän ihmisen apinoista, jotka ovat alhaisia kuin paviaani.”

Charles Darwinin ajatukset heijastuivat myös Hunterin Civic Biology –kirjaan, jota John Scopes käytti vuonna 1925 opettaessaan biologiaa ennen Daytonin kuuluisaa apinaoikeudenkäyntiä. Siinä sanotaan, että nykyisin ihmisrotuja on viisi, joista kaikkein kehittynein on kaukasialainen rotu, jota Euroopan ja Amerikan valkoiset sivistyneet kansat edustavat.

Ranta on aiemmin väittänyt, ettei yksikään ammattibiologi saati tutkija ole epäillyt evoluutioteoriaa enää sataan vuoteen. Tämä ei pidä alkuunkaan paikkaansa, ellei hän tarkoita evoluutiolla jotain vallan muuta kuin mitä sillä darvinistisessa merkityksessä tarkoitetaan.

Darvinistisen evoluution mukaan kaikki elämä on lähtöisin samasta yksisoluisesta olennosta. Darwin vaikeni tästä Lajien synnyssä, koska hän pelkäsi, että sen ajan tiedeyhteisö hylkäisi hänen näkemyksensä, mutta myöhemmin hän spekuloi pienestä lämpimästä lammikosta, jossa elämä on saattanut syntyä.

Darvinismia epäilevistä biologeista ja muista tiedemiehistä ei juurikaan ole pulaa. Vasta hiljattain joukko luonnontieteen tohtoreita luennoi Darwin Was Wrong –konferenssissa. Tietokirjailija Ranta tosin peittää tälläisen kritiikin retoriikalla puhuessaan ”id-uskovaisten liikkeestä”.

Taidan arvata, minkäuskoisten liikkeeseen hän itse kuuluu.
Lähteet:

Darwin, Charles, 1871. (julkaistu uudelleen 1981) The Descent of Man and Selection in Relation to Sex. Princeton: Princeton University Press.

Excerpts from Hunter's Civic Biology (1914). http://www.law.umkc.edu/faculty/projects/ftrials/scopes/hunt196.htm

Ranta, Pertti. 2009. Ei pelkästään yhden kirjan mies. Aamulehti 23.11., A2.