keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Evolutionistit tietävät, miten Mars muodostui

 
Kuva: NASA/JPL/MSSS

 Joel Kontinen

Meteoriittianalyysi vihjaa, että varhainen Mars sai meteoriittien törmäyksistä tärkeitä haihtuvia alkuaineita, kuten vetyä ja happea kaasupilven sijaan.

Maahan yli 200 vuotta sitten laskeutunut meteoriitti muuttaa käsityksen Marsin muodostumisesta. Sen uusi analyysi paljastaa, että Punaisen planeetan sisäinen kemiallinen koostumus tuli suurelta osin meteoriittien törmäyksistä eikä kaasupilvestä, kuten aiemmin luultiin.

Evolutionistien mielestä tämä tekee Marsin varhaisesta muodostumisesta samanlaisen kuin Maan. Suurin osa siitä, mitä tiedämme Marsin vaipasta, planeetan ytimen ulkopuolisesta kiven osasta, on peräisin kolmesta Marsin meteoriitista, jotka laskeutuivat maan päälle sen jälkeen, kun ne räjäytettiin Marsista: Shergotty, Nakhla ja Chassingy. Ranskaan vuonna 1815 laskeutuneen Chassignyn aikaisemmat analyysit tarkastelivat ksenonin isotooppeja, kemiallisesti inerttiä kaasua, joka voi säilyä muuttumattomana miljoonia vuosia. Nämä isotoopit – atomit, jotka eroavat neutronimääränsä perusteella – esiintyvät tietyissä suhteissa, jotka voidaan sitoa paikkaan ja aikaan.

Tutkijat havaitsivat, että isotoopit olivat peräisin meteoriiteista eikä aurinkosumusta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Marsin ilmakehää, joka sisältää pääasiassa aurinkosumun isotooppeja, ei ole hankittu auringosta peräisin olevasta vaipasta erittyvien kaasujen avulla, kuten tähän asti on ajateltu, Péron sanoo. Joten mistä nuo ilmakehän kaasut ovat peräisin? Saattaa olla, että ne jäivät loukkuun maahan lähempänä pintaa tai kylmiin napakansiin, jos nuoret Marsit kasvoivat nopeasti ja vapautuvat vähitellen iskujen seurauksena, Sandrine Péron sanoo. Teos voisi muuttaa perusteellisesti kuvaamme Marsin muodostumisesta sekä vahvistaa planeettojen muodostumista aurinkokuntamme teoriassa, jossa Mars vaikutti poikkeavalta. "Se on suuri muutos käsityksemme haihtuvien aineiden alkuperästä Marsissa", sanoo Chris Ballentine Oxfordin yliopistosta.

"Lopputulos on, että Mars näyttää syntyneen paljoltisamalla tavoin, kuin jolla Maa muodostui ja jolla Maa hankki haihtuvia aineita, mikä antaa meille paljon johdonmukaisemman kuvan siitä, kuinka planeetat hankkivat haihtuvia elementtejään." Haihtuvien alkuaineiden hankinnan ja jakautumisen selvittäminen on myös välttämätöntä planeetan kemiallisen koostumuksen ymmärtämiseksi, Ballentine sanoo. "Haihtuvien aineiden ajoitus ja lähde säätelevät hapetustilaa, mikä puolestaan ​​​​ohjaa planeetan alkuaineiden rakennetta ja jakautumista, minkä vuoksi voimme omalla maapallollemme elää."

 

Llhde:  

 Wilkins Alex. 2022. Ancient meteorite upends our ideas of how Mars formed. New Scientist  16.6