lauantai 18. kesäkuuta 2022

Kuussa on vettä

 

Kuva: Xinhua / Alamy Stock Photo. 

Joel Kontinen

Kiinan Chang’e 5 -lento laskeutui kuuhun vuonna 2020 ja se lähetti takaisin näytteitä pölystä ja kivistä, joiden on todettu sisältävän vettä – mutta ei kovin paljon.

Chang’e 5 laskeutui kuuhun 1. joulukuuta 2020 ja otti näytteitä kuun maaperästä ja kivistä. Kaksi päivää myöhemmin se nousi Kuusta ja toi näytteet takaisin Maahan noin kahden viikon kuluttua. Jianjun Liu ja Bin Liu Kiinan tiedeakatemiasta ja heidän kollegansa ovat nyt analysoineet nämä näytteet ja löytäneet merkkejä vedestä, joka on sitoutunut materiaalin mineraalirakenteeseen. Laskuri itse näki vihjeitä tästä vedestä, mutta näytteiden analysointi maan päällä olevassa laboratoriossa antoi tutkijoille mahdollisuuden varmistua asiasta.

He havaitsivat, että kuun maaperän vesitaso oli noin 28,5 miljoonasosaa – suhteellisen kuivaa jopa kuuhun nähden. Näytteen sisältämien mineraaliapatiitin osien vesipitoisuus oli kuitenkin jopa 179 miljoonasosaa.

"Havaittu vesimäärä on tavallaan alhainen verrattuna siihen, mitä olisimme odottaneet ennen tehtävää", sanoo Parvathy Prem Marylandin Johns Hopkins -yliopistosta, joka ei ollut mukana tässä työssä. Tämä saattaa johtua siitä, että Chang'e 5 otti näytteet erityisen lämpimänä vuorokauden aikana. Tai se voi johtua siitä, että alus laskeutui alueelle, jota Maan magneettikenttä suojasi aurinkotuulelta. Tämä tuuli sisältää vetyä, joka voi muuttua vedeksi, kun se kohtaa happiatomeja kuun pinnalla, joka on tunnettu kuun veden lähde.

"Tässä työssä analysoidaan muutamia tietyissä olosuhteissa kerättyjä näytteitä aivan tietystä paikasta, mutta tämä on tärkeä osa suurempaa kuvaa", Prem sanoo. Tutkijat ovat keränneet kolmentyyppistä tietoa samalta alueelta: pöly- ja kivinäytteitä, paikallisia tietoja laskeutujalta ja satelliittihavaintoja kiertoradalta. Niiden vertailu tarkoittaa, että voimme yhdistää satelliittidatan paremmin pohjatotuuteen tulevaisuudessa, hän sanoo. Vielä ei ole selvää, onko tämä mineraalisidonnainen vesi käyttökelpoinen tuleville kuun tutkimusmatkailijoille. "Pitäisi käsitellä melko paljon maaperää, jotta vettä saadaan", Prem sanoo. "Juuri määrältään kosteimmatkin kuun maaperät ovat kuivempia kuin maan kuivin aavikko, joten puhumme todella pienistä vesimääristä. Mutta vesi, varsinkin planeettamme ulkopuolella, on arvokasta."

Kreationistit ovat sanoneet, että avaruudessa lentävät kappaleet sisältävät vettä.

Lähde:

Crane,  Leah . 2022, Moon rocks collected by the Chang’e 5 mission have water in them. New Scientist 16.6.