perjantai 10. kesäkuuta 2022

Koirat on luotu seurallisiksi

 


Kuva: 4 PM production/Shutterstock. 


Joel Kontinen

Koirilla on kaksi geenimutaatiota, jotka selittävät, miksi ne ovat ystävällisiä. Geneettinen ja käyttäytymistutkimus on tunnistanut kaksi mutaatiota melanokortiini-2-nimisessä geenissä, jotka auttavat selittämään, miksi koirat ovat niin sosiaalisia ihmisille.

Koirien ystävällisyyteen liittyvä geeni on tunnistettu.

Koirat ovat evolutionistien mukaan saattaneet kehittää sosiaalisia taitoja olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa osittain stressivastegeenin mutaatioiden vuoksi. Miho Nagasawa Azabu-yliopistosta Japanista ja hänen kollegansa analysoivat geneettisiä variaatioita neljässä tietyssä geenissä 642 kesytetyssä koirassa. Ryhmä valitsi neljä geeniä - oksitosiini, oksitosiinireseptori, melanokortiini 2 -reseptori ja geeni nimeltä WBSCR17 - koska ne kaikki osallistuvat siihen, miten koirat reagoivat stressiin. "Koirien sosiaalisten kognitiivisten kykyjen uskotaan syntyneen stressivasteen mutaatioiden sivutuotteena", Nagasawa sanoo.

Tutkittuaan koirien geenejä ryhmä antoi kullekin eläimelle kaksi tehtävää testata sen vuorovaikutusta ihmisten kanssa. Ensimmäisessä tehtävässä jokaista koiraa koulutettiin löytämään ruokaa, joka oli piilotettu toiseen kahdesta kulhosta. Koirien tehtävänä oli sitten selvittää, minkä kulhon alla oli ruokaa piilotettuna, katsomalla kokeilijan vihjeitä. Jokaiselle koiralle annettiin sitten sama kori, mutta tällä kertaa sitä ei voitu väkisin avata. Koiran käyttäytymistä tallennettiin kahden minuutin ajan, kun taas ryhmä mittasi, kuinka usein ja kuinka kauan eläin vietti kokeen tekijöitä katsellen. Ensimmäisessä tehtävässä tutkijat havaitsivat, että koirat, joilla on spesifinen mutaatio melanokortiini-2-reseptorigeenissä, voisivat tehokkaammin käyttää kokeen tekijän vihjeitä oikean kulhon valinnassa. Toisessa tehtävässä tutkijat havaitsivat, että koirat, joilla oli toinen mutaatio melanokortiini-2-reseptorigeenissä, katsoivat kokeen tekijää pidempään kuin koirat, joilla ei ollut tätä geenivarianttia. Nagasawa sanoo, että melanokortiini-2-reseptorigeenin mutaatiot ovat saattaneet vähentää koirien aggressiota ja pelkoa, minkä vuoksi ne ovat rohkeampia lähestymisissään ihmisten kanssa. "Uskomme, että ihmisten kanssa elävien eläinten ymmärtäminen antaa vihjeitä ihmisten rinnakkaiseloon ... muiden lajien eläinten kanssa", Nagasawa sanoo. 

"Koirat ovat erinomaisia ​​malleja monimutkaisen käyttäytymisen geneettisen perustan tutkimiseen ja geneettisten muunnelmien tunnistamiseen, jotka selittävät ainutlaatuisen ihmisen ja eläimen välisen siteen", sanoo Juliane Friedrich Edinburghin yliopistosta. "Tässä tutkimuksen variantit ovat tärkeitä palapelin palasia, jotka auttavat meitä ymmärtämään paremmin tämän läheisen lajien välisen siteen taustalla olevia biologisia mekanismeja."

Jumala loi koiran ihmisten seuraksi.


Lähde: 

Murugesu, Jason Aruunn.  2022, Dogs have two gene mutations that explain why they are friendly New Scientist 9.6,