torstai 23. kesäkuuta 2016

Napasiiseli ja muut kylmäveriset nisäkkäät sotkevat darvinistista ajattelua


Napasiiseli havittelee sientä iltapalaksi. Kuva: Ianaré Sévi, Creative Commons (CC BY-SA 3.0).
Joel Kontinen

Monet kuvittelevat, että kaikki nisäkkäät ovat lämminverisiä. Eläinkunta on kuitenkin paljon monimuotoisempi. Siinä on esimerkiksi melko lämminverinen kala ja kylmäverisiä nisäkkäitä.

Evolutionistien on vaikea selittää, mistä nämä kummajaiset kehittyivät, koska darvinismin alhaalta ylös -strategia ei tuota toimivia ratkaisuja.

Kylmäveriset nisäkkäät eivät ole niin kylmäverisiä kuin vaikkapa matelijat, mutta napasiiseli (Spermophilus parryii) säilyy jäätymättä ja hengissä, vaikka sen ruumiinlämpö laskisi pakkasen puolelle.

Tutkijat ovat mitanneet yhdestä talvihorrosta viettäneestä siiselistä -2,9C. Eläin selvisi hengissä.

Hiirimaki, kotipäästäisopossumi ja kaljurotta pystyvät myös laskemaan ruumiinlämpöään reilusti.

Darvinistit voivat uskoa, että raju ruumiinlämmön lasku on adaptaatio eli sopeutuminen ympäristön oloihin, mutta kuinka monta esi-isää kuoli ennen kuin ne sopeutuivat? Samantapainen ongelma on esimerkiksi tikan iskunvaimentimessa.

Evolutionisti uskoo, että tikan esi-isälle ei ollut iskunvaimenninta, joten se olisi kuollut aivotärähdykseen ennen kuin sai siirrettyä geeninsä seuraavalle sukupolvelle.

Luomakunta on täynnä eläimiä, jotka sopivat huonosti darvinistiseen maailmaan.

Vesinokkaeläin (Ornithorhynchus anatinus), maasika (Orycteropus afer) ja nokkasiili (Tachyglossus aculeatus) eivät kunnioita evolutionistien luokitteluja.


Lähde:

Nicholls, Henry. 2016. Time to bust a myth: not all mammals are warm-blooded. BBC Earth (10.6.).