maanantai 12. syyskuuta 2022

Neandertalinihmisen aivot

 


Kuva:  Neandertalitytön rekonstruktio. Kuva: Christopher P.E. Zollikofer. Anthropological Institute, University of Zurich, Wikipedia.

Joel Kontinen

 Neandertalin ihmisen aivot olivat kooltaan samanlaiset kuin nykyihmisen, mutta muodoltaan ne erosivat. Fossiilien perusteella ei voi kertoa, kuinka Neandertalilaisten aivot ovat saattaneet poiketa toiminnaltaan tai aivokerrosten, kuten neokorteksin, organisaatiolta. Pinson kollegoineen on analysoinut yhden aminohapon muutoksen vaikutusta transketolaasin kaltaisessa 1 (TKTL1) -proteiinissa basaalisen säteittäisen glian, jotka tuottavat suuren osan neokorteksista, tuotantoon. Nykyihminen eroaa apinoista ja Neandertalilaisista tällä ainoalla aminohappomuutoksella. Kun TKTL1:n ihmisen variantti sijoitettiin organoideihin tai yli-ilmennettiin ei-ihmisaivoissa, TKTL1:n ihmisen variantti synnytti enemmän neuroprogenitoreja kuin arkaainen variantti. Kirjoittajat ehdottavat, että nykyihmisellä on enemmän neokorteksia työstettävänä kuin Neandertalilaisilla. 

Evolutionistit uskovat, että olemme kehittyneet Neandertalilaistaja että oli vain hyppäys apinoista ihmisiksi. Me taas uskomme, että ne olivat Nooanajan vedenpaisumuksen ja sitä seuranneen jääkauden ihmisten luurankoja.

Lähde:

Hines, Pamela J. Neanderthal brain development Science 9.9.