tiistai 20. syyskuuta 2022

Voivatko kissat ja koirat syödä vegaanisesti
Kuva Rica I. 

Joel Kontinen 

Näin New Scientistin kolumnisti kertoo lihansyönnistään:

  ”Kun lopulta lopetin lihan syömisen, huomasin, etten voinut lopettaa lihan ostamista. Kaksi teini-ikäistä poikani olivat molemmat suuria lihan faneja, ja kaksi kissani söivät vain lihaa. Ja vaikka luulin, että pojat saattaisivat vieroittua siitä, kissat eivät niinkään. Tiesin, että vegaanisia koirien ruokavalioita oli saatavilla, mutta oletin, että ne eivät olleet optimaalisia, eikä edes tullut mieleeni, että kissat voisivat tehdä samoin menettämättä muutamia yhdeksästä elämästään. Nyt pojat ovat kuitenkin lähteneet kotoa ja kissat ovat valitettavasti kuolleet.

Olen vihdoinkin lihaton. Ja kun saamme seuraavan kissamme ja mahdollisesti koiran, harkitsen niiden ruokavalion tekemistä myöslihattomaksi. Koska se ei suinkaan ole biologisesti mahdotonta, todisteet lisääntyvät siitä, että kissat ja koirat voivat olla täysin tyytyväisiä kasvis- tai jopa vegaaniruokavalioon. Itse asiassa ne voivat olla terveempiä kuin ne, joille annetaan tavanomaista lemmikkieläinten ruokaa. Siitä huolimatta eläinlääkärit neuvovat edelleen omistajia olemaan käyttämättä kasvipohjaista ruokavaliota koirille ja kissoille varoittamalla, että se on todennäköisesti epäterveellistä, mahdollisesti julmaa ja mahdollisesti laitonta. Joten mikä on totuus? Kissat, koirat ja niiden ruuat ovat iso bisnes. Vuonna 2018 maailmassa oli noin 370 miljoonaa lemmikkikissaa ja 470 miljoonaa lemmikkikoiraa, mikä tarkoitti yhteensä 134 miljardia dollaria ruokaa joka vuosi. Ja lemmikkieläinten ruokamarkkinat kasvavat.”

Vaikka syntiinlankeemus toi kuoleman ja kärsimyksen maailmaan, näemme toisinaan välähdyksiä siitä, millainen alun täydellinen maailma oli – ja millaiseksi se kerran ennallistetaan.

 

Lähde:

 Lawton, Graham, 2022. Vegan pet food: Can cats and dogs be happy and healthy without meat? New Scientist 19.9.