perjantai 16. lokakuuta 2009

Hämähäkille kelpaa kasvisruoka


Bagheera kiplingi. Kuva: Maximilian Paradiz, Creative Commons (CC BY 2.0).Joel Kontinen

Akasiapuun lehdillä viihtyvä Bagheera kiplingi ei vastaa meidän käsitystämme hämähäkistä. Olettaisimme sen käyttävän seittiään saalistukseen. Mutta sen mieliruoka koostuu akasian lehtien kärjistä.

Hämähäkki on saanut nimensä Rudyard Kiplingin Viidakkokirjan pantterin Bagheeran mukaan.

Vuonna 2007 Eric Olson ja Christopher Meehan tarkkailivat Bagheera kiplingejä Meksikossa. Hämmästyksekseen he huomasivat, että ne eivät saalistaneetkaan akasioissa viihtyviä muurahaisia vaan söivät puiden lehtien ravinteikkaita kärkiä.

Evolutionistille tämä oli outoa. Mutta luomisnäkökulmasta katsottuna asia ei ole kovinkaan omituinen. Genesis kertoo, että alussa kaikki eläimet olivat kasvissyöjiä ennen kuin syntiinlankeemus toi kuoleman ja kärsimyksen maailmaan.

B. kiplingi ei ole ainoa ”outo” eläin. Ainakin yksi kissa ja kaksi leijonaa ovat suosineet kasviksia. Tämä viittaa siihen, että myös petoeläimet selviävät kasvisruoalla.

Olson ja Meehan kollegoineen julkaisivat vastikään tutkimuksen havainnoistaan Current Biology –lehdessä. Myös populaarijulkaisu Scientific American raportoi äskettäin asiasta.

Mutta Creation- lehti ehti niitä ennen: jo syyskuussa David Catchpoole kirjoitti B. kiplingistä.
Lähteet:

Catchpoole, David. 2009. Vegetarian Spider. Creation 31 (4): 46.

Harmon. Katherine. 2009. Unusual Spider Species Passes Up Live Prey for Plants. Scientific American.
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=vegetarian-spider&sc=WR_20091014