maanantai 19. lokakuuta 2009

Nature ja valtamedia: ilmastonmuutosta ei saa kritikoida!Maapallon ihmistekoinen lämpeneminen on niitä pyhiä asioita, joita ei saa mediassa kritikoida. Kuva: NASA.

Joel Kontinen

BBC:n ilmastotoimittaja Paul Hudson kirjoitti vastikään (9.10.) artikkelin, jossa hän antoi myös ihmistekoisen ilmastonmuutoksen kriitikkojen kertoa näkemyksiään. Hudson ei pidä itseään ilmastoskeptikkona, mutta hän erehtyi paljastamaan, että keskustelu asiasta kuumenee.

Hudsonin mukaan maapallon ilmasto ei ole lämmennyt yhteentoista vuoteen, ja edessämme saattaa olla jopa 30 vuoden kylmempi kausi. YK:n ilmastomallit eivät suinkaan ennakoineet tällaista.

Artikkeli huomattiin. Ensin ärähti Guardian. Brittilehti kysyi, miksi BBC ylipäätään julkaisi Paul Hudsonin artikkelin. Sitten Naturen toimittaja pahoitti mielensä siitä, että jutussa siteerattiin kahta tunnettua ilmastoskeptikkoa eli Piers Corbyniä ja Don Easterbrookia.

Naturen mukaan ilmastoskeptisyys on reunailmiö. Arvostettuna tiedejulkaisuna se katsoo tehtäväkseen muistuttaa lukijoilleen, että tieteen laaja konsensus tukee sitä, että ihmisten aiheuttama hiilidioksidi on kaiken pahan alku ja juuri ja että toisinajattelijat ovat hereetikkoja.

Yhden kriittisen kirjoituksen aiheuttama kohu on yllättävää. Onko ihmisen aikaansaamasta ilmastonmuutoksesta tullut pyhä dogmi, jota ei saa kyseenalaistaa?

Naturen kirjoitus ainakin viittaisi siihen. Oheislukemistoksi voisin suositella apostoli Paavalin sanoja Roomalaiskirjeen 1. luvussa:

"He ovat kunnioittaneet ja palvelleet luotua eivätkä Luojaa."


Hudsonin artikkeli on luettavissa englanniksi tästä.

Lähteet:

Carmichael, Bill. 2009. Weathering a climate of hate. Yorkshire Post. (15.10.). http://www.yorkshirepost.co.uk/columnists/Bill-Carmichael-Weathering-a-climate.5739475.jp

Cressey, Daniel. 2009. Climate sceptics celebrate BBC story. (12.10) http://blogs.nature.com/news/thegreatbeyond/2009/10/climate_sceptics_celebrate_bbc.html