sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Uusin apinatarina: musiikki sai syntynsä apinoiden rummutuksestaEnnen Mozartia soitin minä. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen


Musiikki kehittyi apinoiden rummutuksesta, väitetään tuoreessa Proceedings of the National Academy of Sciences -lehden verkkoversiossa. Tutkimus sai alkunsa siitä, kun tiedemiehet huomasivat, että apinoilla oli tapana rummuttaa häkkiensä ovea ja muita objekteja.

Max Planck Instituten tutkijat skannasivat hiljattain reesusmakakien (Macaca mulatta) aivoja, kun nämä kuuntelivat joko rummutusta tai muiden apinoiden kutsuhuutoja. He huomasivat, että äänet aktivoivat aivojen ohimolohkon eli alueen, joka ihmisissä on yhdistetty puheeseen ja näköön.

Aivotutkija Christoph Kayserin mukaan rummutus sai alkunsa viestintämuotona, ilmeisesti kädellisten evoluution alkuhämärässä.

Ihmiset käyttävät paljon ei-verbaalista eli sanatonta viestintää. Me esimerkiksi taputamme käsiämme, koputamme oveen ja rummutamme. Käytämme raajojamme synnyttääksemme toistuvia ääniä eli rytmejä.

Kayser ja kollegat siis päättelevät, että evoluution edetessä rummutuksesta kehkeytyi se, mihin nyt tarvitsemme korvatulppia, jotta säilyttäisimme edes kuulon rippeet.

Apinoiden nykyiset musiikkimieltymykset eivät kuitenkaan voi kertoa mitään musiikin alkuperästä. Tutkimus on tyypillinen darvinistinen sekoitus havaittua käyttäytymistä ja silkkaa spekulaatiota.

Ei siis mitään uutta auringon alla. Jo Charles Darwin spekuloi, että musiikki sai alkunsa apinaihmisten kutsuhuudoista.

Apinatarinat näyttävät edelleenkin voivan hyvin tiedejulkaisuissa, vaikka niillä ei juurikaan pitäisi olla tekemistä tieteen kanssa.
Lähde:

Choi, Charles Q. 2009. Monkey Drumming Suggests the Origin of Music. LiveScience (16.10.) http://www.livescience.com/animals/091016-monkey-drumming.html