maanantai 26. lokakuuta 2009

Ateismi 3.0: Uskonto on hyväksi ihmisille ja yhteiskunnalleBruce Sheiman on ateisti, joka puolustaa uskontoa.Joel Kontinen


Militantit ateistit ovat kaiuttaneet ideologiaan varsin kovaäänisesti viime vuosina. Richard Dawkins, Christopher Hitchens ja Sam Harris eivät juurikaan ole mainostaneet uskonnon myönteisiä puolia.

Uusi ateistien sukupolvi ei kuitenkaan suhtaudu uskontoon yhtä aggressiivisesti. Bruce Sheiman esimerkiksi puolusti uskontoa kirjassaan An Atheist Defends Religion: Why Humanity Is Better Off with Religion than Without It (2009).

Sheimanin mukaan uskonto antaa miljoonille uskoville elämäntarkoituksen, kannustaa heitä huolehtimaan toisista ihmisistä ja edistää terveyttä. Hän myöntää, että kristinusko on motivoinut monia länsimaisen sivilisaation saavutuksia.

Bruce Sheiman ei suinkaan ole viimeinen mohikaani aateveljiensä joukossa. Uskontoon myönteisesti suhtautuvia ateisteja alkaa olla niin runsaasti, että USA Today otti käyttöön ilmaisun ateismi 3.0.

Myös Harvardin yliopiston humanistinen kappalainen Greg M. Epstein ja entinen YK:n virkailija Austin Dacey kuuluvat uuden polven ateisteihin, joiden mielestä uskonnolla on tärkeä funktio yhteiskunnassa.

Tällainen "evoluutio" on tervetullutta, varsinkin näin Charles Darwinin juhlavuotena.


Lähde:

Burke, Daniel. 2009. Atheism 3.0 finds a little more room for religion. USA Today. (19.10.)
http://www.usatoday.com/news/religion/2009-10-19-atheism-belief_N.htm