maanantai 12. lokakuuta 2009

Professori ennustaa länsimaisen kulttuurimme tuhonOswald Spengler ennusti länsimaisen kulttuurin perikadon yli kahdeksan vuosikymmentä sitten teoksessaan Der Untergang des Abendlandes. Kuva Wikipediasta. Nyt suomalaisprofessori ennustaa samaa.Joel Kontinen

"Tulevaisuuden yllä on varjo, pimeys on pahanenteistä." Näin professori Timo Vihavainen kirjoittaa tuoreessa esseekokoelmassaan Länsimaiden tuho.

Vihavainen, joka työskentelee Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professorina, tarkastelee esseissään kulttuurin rappiota. Hänen mukaansa yhteiskunnan arvot ovat viime aikoina muuttuneet niin perusteellisesti, että kukaan ei enää kiinnitä siihen huomiota.

Professori Vihavaisen mukaan länsimaisen kulttuurin rappio, uskonnon eroosio ja itsetuhoiset arvot murentavat sivilisaatiomme ytimen. Hänen mukaansa kuluttaminen, internet ja kaupallinen populaarikulttuuri ovat korvanneet jumalanpalveluksen.

Tuloksena on kiksejä tavoitteleva, konsumerismin riivaama hedonisti.

Pehmeään elämään tottuneille suomalaisille islam jyrkkine arvoineen on todellinen uhka, varsinkin kun harva enää uskaltaa puolustaa perinteisiä arvoja.

Vihavainen ei ole ensimmäinen sekulaarinen tuomiopäivän profeetta. Oswald Spengler ennusti länsimaiden perikadon jo 1910-luvulla. Yleensä kulttuurit ovat hajonneet sisäiseen rappioon. Harva kulttuuri on kyennyt viettämään 250-vuotisjuhliaan. Ateistiset järjestelmät ovat kaatuneet huomattavasti ripeämmin kuin yhteiskunnat, jotka ovat omaksuneet kristilliset arvot.

Näyttänee siltä, että vieroksuessaan kristillisiä arvoja vapaa-ajattelijat jäljittelevät 1970-luvun taistolaisten strategiaa ja näin jouduttavat länsimaisen kulttuurin tuhoa.

Suvivirsi ja koulun uskonnonopetus nimittäin vahvistavat kotoperäisiä arvoja.Lähteet:

Järventie, Riitta. 2009. Kansakunta kuilun partaalla. Aamulehti 12.10., A2.

Lyytinen, Jaakko. 2009. Professori Timo Vihavainen: Suomalainen älymystö vaikenee maahanmuuton ongelmista. Helsingin Sanomat (4.10.)
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Professori+Timo+Vihavainen+Suomalainen+%C3%A4lymyst%C3%B6+vaikenee+maahanmuuton+ongelmista/1135249793782