perjantai 2. lokakuuta 2009

Paljon kohua ArdistaScience-lehden julkaisemat tutkimukset Ardipithecus ramiduksesta muuttavat ihmisen sukupuun –taas kerran. Kuva Time.comin verkkosivuilta © 2009, J.H. Matternes.
Joel Kontinen

Science-lehden vastikään julkaisema Ardipithecus ramidus on jo toinen vuosisadan fossiili, josta kuulemme tänä vuonna. Edellinen oli surullisenkuuluisa Ida eli Darwinius masillae.

Sitä ennen meillä oli Hobitti eli Floresin ihminen. Ja joskus hamassa muinaisuudessa eli 1970-luvulla tutustuimme nyt jo kaikkien tuntemaan isoäiti-Lucyyn.

Afarista Etiopiasta löytynyt Ardipithecus ramidus on Sciencen mukaan 4,4 miljoonan vuoden ikäinen eli 1,2 miljoonaa vuotta vanhempi kuin Lucy. Ardia mainostetaan vanhimmaksi hominidilöydöksi. Sen luiden kokoaminen on ollut varsinaista palapeliä, kun esimerkiksi pääkallo oli murskaantunut ja se piti koota yli kuudestakymmenestä rikkinäisestä ja laajalle alueelle levinneestä palasta.

Ardi löydettiin jo vuonna 1994. Hauraiden luiden rekonstruoimiseen on kulunut 15 vuotta, mikä kertonee jotain lopputuloksen spekulatiivisuudesta.

Osa luunkappaleista oli fossiloitunut niin huonosti, että ne olivat hajota käsiin.

Antropologi Alan Walker sanoo Time.comissa, että kun Tim [White] näytti hänelle Ardin maassa olevaa lantiota, se näytti ihan irlantilaiselta muhennokselta. On siis kohtalaisen vaikea tietää, miten otus oikeasti käveli.

Ilmeisesti tutkijoiden ennakko-olettamukset ratkaisivat pitkälti, mitkä palat he liittivät mihinkin. He saivat joka tapauksessa kyhätyksi luista kokoon 120 cm:n pituisen ja luultavasti aikoinaan 50 kiloa painaneen homidininaaraan jäämistön.

Yalen yliopiston tutkija Andrew Hill toteaakin Science-lehden videolla, että tähän mennessä hominidien eli oletettujen ihmisapinoiden fossiileja on löydetty 4-5. Suurin osa ihmisen esi-isistä tunnetaan vain pääkallon osasta, kuten esimerkiksi Sahelanthropuksen tapauksessa, tai jokusesta hampaasta tai luusta.

Ihmisen sukupuu joudutaan nyt jälleen kerran piirtämään uudestaan. Tim Whiten ja kollegojen löydöt ovat saaneet evolutionistit uskomaan, että ihmisen ja simpanssin oletettu kantamuoto ei olekaan ensisijaisesti simpanssin näköinen.

Hill paljasti, että simpanssien ja gorillojen fossiileja on löydetty hyvin vähän, joten tutkijat eivät ole olettaneet niiden juurikaan muuttuneen.

Simpanssin tai gorillan esi-isän löytämiseen ei liity sellaista hohtoa kuin ihmisen kantaisän maallisen jäämistön julkaisemiseen arvostetun tiedelehden kannessa. Niinpä niitä ei kannatakaan etsiä.

Ardilla oli apinan jalkaterä eli sen isovarvas sojotti eri suuntaan kuin muut varpaat. Monet evolutionistit arvelevat, että Lucy eli Australopithecus afarensis jätti Laetolin jalanjäljet, jotka eivät juurikaan eroa modernin ihmisen jäljistä, vaikka isoäidillämme oli luultavasti yhtä sojottava isovarvas kuin Ardillakin. Ardi ei pystyisi jättämään sellaisia jälkiä.

Vanhojen fossiilien ajanmääritys on varsinaista arpapeliä, koska evolutionistit eivät ajoita itse luita vaan niiden ympäristöä ja koska itse menetelmiin liittyy monia olettamuksia. Näin ollen ei ole ollenkaan varma, onko Ardi edes vanhin löydetty hominidi.

Ja rekonstruktioon käytetty aika herättää lisää kysymyksiä.

Lähteet:

Dalton, Rex. 2009. Oldest hominid skeleton revealed. Nature News. (1.10.) http://www.nature.com/news/2009/091001/full/news.2009.966.html?s=news_rss

Science. 2009. Before “Lucy,” There Was “Ardi”: First Major Analysis of One of Earliest Known Hominids Published in Science.
http://www.aaas.org/news/releases/2009/1001sp_ardi.shtml

The Analysis of Ardipithecus ramidus--One of the Earliest Known Hominids. Science Video.
http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/326/5949/60-b

Lemonick, Michael D. & Dorfman, Andrea. 2009. Ardi Is a New Piece for the Evolution Puzzle. Time.com. http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1927200-2,00.html

Luskey, Casey. 2009. Bones of "Ardi," New Human Evolution Fossil, “Crushed Nearly to Smithereens”. Evolution news and views. http://www.evolutionnews.org/2009/10/key_bones_of_new_hominid_fossi.html#more

White, Tim D. 2009. Authors' Summary: Ardipithecus ramidus and the Paleobiology of Early Hominids. Science 326: 5949, 64, 75-86. (2.10.).