keskiviikko 21. lokakuuta 2009

National Geographic News: Dinosauruslajien määrää on liioiteltuNG:n dokumentin mukaan dinosauruslajeja oli vähemmän kuin luultiin. Kuva Answers in Genesiksen luomismuseosta.
Joel Kontinen

Uusi dokumenttifilmi Dinosaurs Decoded haastaa käsityksemme dinosauruksista. National Geographic Channelin tuottama elokuva väittää, että dinosauruslajeja oli kolmannes vähemmän kuin mitä oli luultu.

Nuoret dinosaurukset erosivat monin tavoin täysikasvuisista lajitovereistaan. Tutkijat eivät ole läheskään aina ottaneet tätä huomioon. Tiede siis ”tuntee” lajeja, joita ei oikeasti ole edes ollut olemassa.

Paleontologit Mark Goodwin ja Jack Horner esittelevät filmissä analyysejaan dinosauruksista. Heidän mukaansa esimerkiksi T. rexin sukulaiset luokiteltiin monesti virheellisesti omiksi lajeikseen, vaikka ne olivat nuoria yksilöitä, joilla ei vielä ollut aikuisten lajitoveriensa tunnusomaisia piirteitä.

Monet tutkijat pitävät Nanotyrannusta nuorena T. rexinä.

Dinosaurukset muuttuivat vanhetessaan, niin kuin nykyisetkin lajit. Monet hirvieläimet saavat sarvensa vasta aikuisina.

Dinosaurs Decoded kertoo meille, että fossiililöytöihin – ja varsinkin niiden synnyttämiin otsikoihin – on syytä suhtautua skeptisesti. Myöhemmät tutkimukset tuovat monesti esiin piirteitä, jotka kumoavat alkuperäiset väitteet löydön tärkeydestä. Hiljattain tämä kävi hyvin ilmi Idan tapauksessa.

Uuden lajin löytäminen tuo tutkijoille mainetta ja kuuluisuutta. Onko siis ihme, että he monesti painottavat oman fossiilinsa merkitystä? Richard Leakey, jonka tutkimusryhmä löysi Turkana Boyn, kuuluisan Homo erectus-fossiilin, esimerkiksi siirsi Lucyn eli Australopithecus afarensin hominidien eli oletettujen ihmisapinoiden sukupuussa sivuoksalle.

Luomisperspektiivistä katsottuna Dinosaurs Decoded on tervetullut. Nooan ei tarvinnut ottaa arkkiin läheskään niin monta dinosaurusta kuin evolutionistit kuvittelivat. Lisäksi monet hirmuliskot olivat yllättäen pieniä, keskimäärin ehkä vuohen tai vasikan kokoisia.


Lähteet:

Barras, Colin. 2009. Richard Leakey: Passionate, prickly and principled. New Scientist 2730 (14.10.) http://www.newscientist.com/article/mg20427301.000-richard-leakey-passionate-prickly-and-principled.html?full=true


Handwerk, Brian. 2009. A Third of Dinosaur Species Never Existed? National Geographic News (9.10.)
http://news.nationalgeographic.com/news/2009/10/091009-dinosaur-species-never-existed.html