tiistai 13. lokakuuta 2009

BBC: Ilmasto ei lämpene mutta ilmastokeskustelu kuumeneeUusimpien tietojen mukaan maapallon keskilämpötila ei ole noussut yhteentoista vuoteen. Kuva: NASA.Joel Kontinen

Maapallon ilmasto ei ole lämmennyt yhteentoista vuoteen. Tähän mennessä lämpimin vuosi oli 1998. Vaikka ihmisten tuottama hiilidioksidi on lisääntynyt, keskilämpötilat eivät ole nousseet.

Tämä tieto ei ole peräisin ilmastoskeptikkojen kirjoituksista vaan BBC:n tiedesivuilta. Toimittaja Paul Hudsonin mukaan planeettamme lämpeni nopeasti viime vuosisadalla mutta nyt lämpeneminen on pysähtynyt.

Hudson ei mainitse artikkelissaan lainkaan esimerkiksi australialaista geologia Ian Plimmeriä, joka tuli tunnetuksi kreationismin vastustajana mutta joka nyt julistautuu ilmastoskeptikoksi.

Ilmastotieteilijät ovat eri mieltä viilenemisen syystä. Leedsin yliopiston tutkija Piers Forster, joka on Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n (Intergovernmental Panel on Climate Change) jäsen, sanoo, ettei viime vuosikymmenien lämpeneminen ole voinut johtua auringosta.

Mutta aurinkotutkija Piers Corbyn sanoo, että auringon vaikutusta on jopa aliarvioitu.

Hudson lainaa myös Western Washington -yliopiston professoria Don Easterbrookia, jonka mukaan valtameret vaikuttavat oletettua enemmän ilmastoon. 1980- ja 1990- luvuilla meret olivat poikkeuksellisen lämpimiä. Nyt on odotettavissa viileämpi jakso, joka kestänee kolmisenkymmentä vuotta.

IPCC:n jäsen professori Mojib Latif myöntää, että kuljemme viileämpää jaksoa kohti. Hän ei kuitenkaan usko sen kestävän niin kauan kuin mitä Easterbrook arvelee.

Hudsonin mukaan keskustelu ilmastonmuutoksen syystä ei ainakaan laannu vaan pikemminkin kuumenee.

Myös Al Gore ja Nobel-komitea saanevat ajattelemisen aihetta. Barack Obamakin sai nobelin osaksi sen vuoksi, että hän uskoo ilmastonmuutoksen oleva ihmistekoista.


Lähde:

Hudson, Paul. 2009. What happened to global warming? BBC News (9.10.) http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8299079.stm