torstai 8. syyskuuta 2022

Evolutionistit ilmoittivat kahden uuden asumiskeloisen eksoplaneetan löydöstä
Kuva: ESO/P. Horálek.


Joel Kontinen 


Kaksi Maata hieman suurempaa kiviplaneettaa, jotka kiertävät lähellä himmeää punaista kääpiötähteä, näyttävät olevan asumiskelpoisia ja yksi voi olla toiseksi asutuskelpoisin tähän mennessä löydetty eksoplaneetta. Planeetat ovat nimeltään LP 890-9b – joka oli havaittu aiemmin, mutta siitä ei tiedetty paljoa – ja LP 890-9c, jota kutsutaan myös nimellä SPECULOOS-2c. SPECULOOS-2c:stä tiedetään vain muutamia yksityiskohtia: sen koko ja sen tähden, LP 890-9 (joka tunnetaan myös nimellä SPECULOOS 2) kiertämiseen kuluvan kahdeksan päivää, mutta Amaury Triaud Birminghamin yliopistosta, ja hänen kollegansa, joka sen huomasi, toivoo, että James Webb Space Telescope (JWST) voisi kertoa meille enemmän siitä, onko sillä ilmakehää ja mitä se sisältää.

 Löytääkseen Maan kaltaisia ​​planeettoja muista aurinkokunnista, tähtitieteilijät voivat etsiä tähden valon himmenemistä planeetan ohittaessa sen edestä häiriten näkymää. Tämä on vaikea tehdä, kun tähti on yhtä kirkas kuin oma aurinkomme, koska planeetat ovat suhteellisen himmeitä, mutta helpompaa, jos isäntätähti on viileämpi ja tummempi, kuten punaiset kääpiöt. SPECULOOS 2c:n säde on 30–40 prosenttia suurempi kuin Maan, ja sen tähden kiertäminen kestää vain 8,4 päivää. Se tarkoittaa myös, että sen toisella puolella on pysyvä päivä ja toisella on aina yö. Näistä eroista huolimatta tiimi arvioi, että se näyttää olevan toiseksi asutuskelpoisin planeetta, joka on löydetty aurinkokuntamme ulkopuolelta TRAPPIST-1e:n jälkeen.

Vuorovesilukittu tarkoittaa sitä, että se on kuin Merkurius omassa aurinkokunnassamme eikä se voi olla asumiskelpoinen.

Triaud ja hänen kollegansa ilmoittivat löytäneensä TRAPPIST-1e:n vuonna 2016 vähintään kolmesta mahdollisesti asuttavasta Maan kokoisesta planeetoista, jotka kiertävät TRAPPIST-1-nimistä punaista kääpiötähteä. Seuraavina vuosina tunnistettiin vielä neljä TRAPPIST-planeettaa, ja kerätyt tiedot viittaavat siihen, että vähintään kolme niistä oli asuttavalla alueella. TRAPPIST 1e näytti olevan kaikista tunnetuista eksoplaneetoista potentiaalisesti asutuskelpoisin planeetta. SPECULOOS-2c ei näytä olevan kaukana siitä, joukkueen mittaamien tietojen mukaan.

 "Ulkoplaneetta on niin kutsutun asumisvyöhykkeen sisäreunassa, vähän kuin maapallo", Triaud sanoo. "Laskelmieni mukaan järjestelmä on tällä hetkellä toiseksi paras tutkimaan ilmastoa tai ilmakehää JWST:n kaltaisella instrumentilla." Vuonna 2021 NASAn Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), joka skannaa koko taivaalla eksoplaneettoja, julkaisi luettelon äskettäin löydetyistä potentiaalisista planeetoista. Yksi niistä, TOI-4306.01, jota kutsutaan myös nimellä LP 890-9b, kiinnitti Triaudin ja hänen tiiminsä huomion, joten he seurasivat sitä maanpäällisillä teleskoopeilla ympäri maailmaa yli 600 tuntia.

  Sen lisäksi, että he vahvistivat TESSin alkuperäisen löydön, he löysivät myös toisen planeetan, SPECULOOS-2c:n. He eivät voineet mitata muita yksityiskohtia sen säteen ja kiertoradan lisäksi, mutta Triaud ja hänen tiiminsä laskivat sen perusteella, kuinka tarkasti se kiertää tähtiään ja sen arvioitua säteilyä sekä sen säteestä ennustettua massaa sen perusteella, mitä tiedämme muista eksoplaneetoista. Tietyn tähden asumiskelpoisen vyöhykkeen määritelmä vaihtelee kyseisen tähden ominaisuuksien mukaan, mutta tutkijat toivovat, että JWST:llä tehdyt havainnot voisivat auttaa heitä muokkaamaan määritelmää ja paljastamaan paljon enemmän, kuten planeettojen massan ja sen, onko niillä ilmakehää.

 

Näiden planeettojen löytäminen ja lisähavainnot JWST:llä voivat auttaa evolutionisteja ymmärtämään, mikä tekee planeetasta asumiskelpoisen, sanoo Beth Biller Edinburghin yliopistosta, Iso-Britanniasta. Hän sanoo kuitenkin, että planeetan maata suurempi koko ja läheisyys isäntätähteensä, mikä saattaa tarkoittaa korkeampaa voimakasta säteilyä, laskee sen mahdollisuuksia asuttavuuden kannalta.

Lähde:

 Wilkins, Alex. 2022. Two potentially habitable super-Earth planets have been discovered. New Scientist 7.9.